Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Fico sa vzdal kandidatúry na Ústavný súd: Koalícii hrozí koniec

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Koalícia sa otriasa v základoch. Krátko pred voľbou sudcov Ústavného súdu unikla informácia, že Slovensku kvôli rozporom v koalícii hrozia dokonca predčasné voľby. V Smere sa už nahlas hovorí o vypovedaní koaličnej zmluvy, rázne stanovisko má dnes oznámiť aj predseda Robert Fico, ktorý mal dokonca navrhnúť, že sa vzdá kandidatúry.

Jednoznačne najdiskutovanejším kandidátom na ústavného sudcu je Robert Fico. Kvôli nemu sa koalícia nevedela dohodnúť na spôsobe voľby. Smer chce tajnú voľbu, Most aj SNS verejnú. Nastala ďalšia kríza, ktorá môže znamenať rozpad súčasnej koalície. „Sme pripravení vypovedať koaličnú zmluvu,“ povedal pre Topky zdroj z prostredia strany Smer. Strana ohlásila tlačovku na 15-tu.

Podľa našich informácií sa má Robert Fico okrem iného vzdať aj svojej kandidatúry na ústavného sudcu.

NAŽIVO Tlačovka Roberta Fica k jeho kandidatúre na ústavných sudcov

15:26 Fico stiahol kandidatúru na ústavného sudcu.

15:25 Ďalší útok na Kisku, Fico potvrdil týždňové dohady

„Smer veľmi otvorene hovorí aj o prezidentovi pánovi Kiskovi, ktorý má právomoc vybrať sudcov, aj predsedu a podpredsedov ÚS.“ Podľa Roberta Fica by mal o ústavných sudcoch rozhodovať nový prezident. Potvrdil tak niekoľkotýždňové dohady, ktoré hovorili o tom, že sa má voľba naťahovať. Útočí na Andreja Kisku a pýta sa, ako bude nestranne vyberať ústavných sudcov a predsedu a podpredsedu súdu, keď sa chystá vstúpiť do politiky.

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:24 „Ako sa v prípade nezvolenia budú títo všeobecní sudcovia spraváť ak budú rozhodovať prípady a o poslancoch, ktorí hlasovali proti nim?“ spýtal sa Fico.

15:23 Fico potvrdil, že doteraz nevznikli žiadne politické dohody ani s koaličnými stranami, ani s prezidentom. „Smer-SD má výhrady voči verejnej voľbe, tajnú voľbu považujeme za jednu z výsad demokracie. Verejná voľba prináša veľmi váźne ústavné rébusy,“ uviedol.

15:22 Fico sa chce stať len predsedom Ústavného súdu, nie rádovým sudcom.

„Veľmi jasne chcem zdôrazniť, že v týchto dohodách som sa nikdy neuchádzal o post radového člena súdu, ale uchádzal som sa o post predsedu Ústavného súdu,“ uviedol.

15:21 „Napriek tomu, čo ste o mne popísali a ako ma ohovorila opozícia a čo povedal Béla Bugár, bolo jasne preukázané, že som splnil podmienky,“ povedal.

15:20 „K voľbe ústavných sudcov som vystúpil len raz, a to počas verejného vypočutia,“ uviedol Fico. 

15:18 Robert Fico prišiel na ohlásenú tlačovku po viac ako 15-tich minútach.

Voľbu preložili kvôli rokovaniu ústavnoprávneho výboru trikrát a dnes by sa mali voliť kandidáti v prvom kole. V kuloároch sa opäť začala skloňovať možnosť predčasných volieb. Smer totiž tlačil na tajnú voľbu, pričom Most-Híd a SNS sú za voľbu verejnú. Most sa tak vyjadril potom, čo hovorkyňa informovala o tom, že Smer rokoval s predstaviteľmi Kotlebovej ĽSNS. Bugár nechce byť s kotlebovcami spájaný, preto bude hlasovať za verejnú voľbu. Svojim poslancom okrem iného odporučil, aby Fica ako kandidáta nevolili. Prvé kolo voľby prebehne dnes o 17-tej.

Viac o téme: ústavný súdRobert FicoSmer-SDBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu