Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mojim prínosom pre Ústavný súd môžu byť skúsenosti z ESĽP, tvrdí Šikuta

Ján Šikuta
Ján Šikuta (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Za jeden z problémov ústavného súdnictva považuje sudca Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta fakt, že senáty v podobnom právnom probléme rozhodujú rôzne. Počas vypočúvania Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR sa viackrát odvolával na svoje skúsenosti z pôsobenia na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Šikutu za kandidáta na ústavného sudcu nominovali právnické fakulty UPJŠ v Košiciach a UK v Bratislave, ako aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. "Môj prínos môže byť zo strany poznatkov a skúseností zo štrasburského súdu," uviedol Šikuta a vysvetlil, že čoraz viac Slovákov sa obracia na štrasburský súd, pretože na domácej pôde podľa neho nenachádzajú pochopenie.

Problémom na Ústavnom súde (ÚS) SR je podľa Šikutu aj rozdielne rozhodovanie senátov v podobnom právnom probléme. "Sám ústavný súd rozhoduje rozdielne, ale aj v senáte napríklad traja sudcovia tiež nemajú jednotný názor, to sa stáva. To sa týka veľmi úzko a priamo princípu právnej istoty. Ľudia musia mať mieru istoty, ako bude vec rozhodnutá," vyhlásil a zároveň dodal, že za rozdielne právne názory nie je možné sudcov sankcionovať.

Šikuta tvrdí, že sudca nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie, existuje však podľa neho viacero možností, aká situácia môže vzniknúť. "Napríklad pri prieťahoch v súdnych konaniach môže byť problémom identifikovať samotný problém alebo môže vzniknúť problém, že ktorý sudca nesie zodpovednosť za ktoré konkrétne omyly," priblížil.

"Vzhľadom na moju prednáškovú a publikačnú činnosť po celej Európe by moje pôsobenie na ústavnom súde mohlo zvýšiť medzinárodnú prestíž tohto súdu", doplnil Šikuta dôvody svojej kandidatúry. Výbor v posledný deň verejných híringov vypočul zatiaľ siedmich kandidátov, k rokovaniu sa vráti po prestávke o 17.15 h. Vypočuť má ešte šesť kandidátov.

Viac o téme: Ústavný súdJán Šikuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu