Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR s Alenou Bašistovou, kandidátkou na post primátorky Košíc

Alena Bašistová Zobraziť galériu (4)
Alena Bašistová (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

KOŠICE - Na post primátora Košíc kandiduje v nadchádzajúcich komunálnych voľbách ako jediná žena aj 42-ročná vysokoškolská učiteľka Alena Bašistová (nezávislá), ktorá je nezaradenou poslankyňou Národnej rady (NR) SR a riadi výbor pre sociálne veci.

Podľa nej je základným problémom zle riadené mesto. Chce dostupnejšie Košice či obnovu Mlynského náhonu. V predchádzajúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí sa kandidatúry vzdala. Hovorí, že odvtedy sa zmenilo všetko.

Prečo ste sa opäť rozhodli kandidovať na post primátorky?

Pretože dokážem, môžem a chcem Košiciam pomôcť. Ako poslankyňa parlamentu denne riešim podnety občanov, ktorí potrebujú poradiť, reálne problémy riešiť. Moje skúsenosti z veľkej politiky chcem zúročiť v tej komunálnej, ale ani zďaleka ju nevnímam ako „malú“ politiku.

Dokážem spájať ľudí naprieč politickým spektrom, do čoho sa pustím, v tom aj vytrvám do konca. Som Košičanka a cítim ako svoju povinnosť vrátiť mestu to, čo mi dalo. Úctu k ľuďom aj hodnotám.

Alena Bašistová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Ktoré sú vaše priority, o ktoré sa opierate vo svojej volebnej kampani?

Som za Košičanov. Stojím za nimi, pretože si zaslúžia žiť nielen v peknom, ale aj dobre fungujúcom meste. Medzi moje priority patrí podpora projektu nájomného bývania, integrovanej dopravy a rozvoj alternatívnej dopravy, férového parkovania, sociálneho zabezpečenia pre všetky generácie a priestor na oddych. Nemôžem opomenúť profesionálny šport. Chcem ho vrátiť tam, kde patrí, na vrchol. Všetky oblasti potrebujú racionálny základ, transparentnú exekutívu a pravidelnú kontrolu.

Čo je podľa vás najväčším problémom Košíc a aké sú potreby ich obyvateľov?

Základným problémom je zle riadené mesto. Z toho sa odvíja všetko ostatné. Košičania potrebujú istotu, že na magistráte majú v rozhovore partnera, nie protivníka, čo im hádže polená pod nohy.

Potrebujú dobre a transparentne riadené mesto. Potrebujú priestor pre rozvoj i rodinu, bezpečne chodiť do práce, do škôl, aktívne oddychovať alebo kultúrne sa vyžiť. Potrebujú kvalitné služby za férové ceny.

Vo svojom volebnom programe hovoríte, že chcete dostupnejšie Košice. Čo to presnejšie znamená?

Dostupné Košice pre Košičanov aj investorov. Pre ľudí systém integrovanej dopravy, aby sa za prácou alebo rodinou dostali rýchlo a bezpečne, nemuseli si cvakať lístok pri každom prestupe a sledovať čas, dokedy je platný.

Chcem vrátiť do mesta trolejbusy. Pre investorov cesty, ktoré majú zmysel. Prioritou je dobudovanie obchvatu Košice – Košické Oľšany, kde komunikujem priamo s rezortným ministrom. Kam vedie cesta, tam prichádzajú investície, práca, a teda aj spokojnosť ľudí.

Alena Bašistová o svojich volebných prioritách

Alena Bašistová

Spomínate aj prinavrátenie života starým technickým pamiatkam. O ktoré konkrétne ide a čo by mali Košiciam priniesť?

Som pyšná nielen na krásnu architektúru, chrámy, ktoré v Košiciach máme, ale aj na technické pamiatky, ktoré sú unikátne a zapadajú prachom. Rada by som im vrátila ich zašlú slávu a život, napríklad Mlynskému náhonu, ktorý dával v minulosti Košiciam život nielen pre vodu, ale aj športové a kultúrne vyžitie.

Bol pri všetkom, čo sa v meste dialo, budovalo. Dnes, čo náhonu chýba, je práve voda, chýba aj zeleni v parku. Vysychajú vysoké topole, zvyšky starej aleje, ale aj niektoré gaštany a agáty.

Okrem iného sa zasadzujete aj za boj proti drogám a prostitúcii v uliciach, na ktorú sa dlhodobo sťažujú obyvatelia mestskej časti Košice-Staré Mesto. Ako by ste chceli problém riešiť?

Oslovili ma ľudia z vedenia príslušnej mestskej časti a ľudia, ktorí bývajú na dotknutej ulici a ktorých deti tam chodia do školy. Tieto ženy poskytujú svoje služby v blízkosti predškolských a školských zariadení.

Z mojej pozície poslankyne NR SR som komunikovala so zástupcami mestskej časti, oslovila som štátnu políciu, s ktorou som komunikovala o možných preventívnych programoch, ale aj ministerstvo vnútra a železnice, keďže na to využívajú neďaleký objekt, ktorý je nezabezpečený a patrí ministerstvu, ale je na pozemku železníc.

Z pozície primátorky by som mohla posilniť kompetencie mestskej polície, lebo tá to rieši len napomenutiami za znečistenie prostredia. Nedá sa to inak než komunikáciou a koordináciou všetkých spomínaných zložiek, inak sa nepohneme.

Bolo by dobré vyriešiť problém legislatívou, ale je to veľmi citlivá téma, ktorú je potrebné prediskutovať na pôde parlamentu a získať analýzy buď z krajín V4, alebo Európskej únie, ako si s týmto problémom dokázali poradiť.

Alena Bašistová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

V predchádzajúcich komunálnych voľbách ste sa kandidatúry vzdali. Vyjadrili ste sa, že tentoraz nepôjde o rovnaký scenár. Čo sa zmenilo?

Všetko. Vysvetlím to. V komunálnych voľbách v roku 2014 som kandidovala za stranu Sieť. Zdôrazňujem, že išlo o stranu, ktorá mala vedenie, hierarchiu, pravidlá a dohody. A práve táto strana ma stiahla z volieb.

Odstúpila som vtedy v prospech pravicového kandidáta, ktorý vtedy, žiaľ, za žiadnych okolností odstúpiť nechcel, hoci mu to mnohí kolegovia z pravicových strán navrhovali. Svojím odstúpením som musela rešpektovať kolektívne rozhodnutie orgánov strany Sieť, hoci som s ním nebola stotožnená. Za toto rozhodnutie nesie zodpovednosť strana samotná a nie ja.

Preto odmietam slová typu, že som zradila pravicových voličov. Práve naopak, pravicové strany v meste sa zhodli na mene jedného kandidáta a jeho volebný výsledok bol taký, aký bol. Dnes idem do volieb sama za seba a nemusím sa podriaďovať rozhodnutiu nejakej strany. Iba ja som zodpovedná za to, čo robím, hovorím a konám.

Ste jedinou ženou, ktorá sa v Košiciach uchádza o post primátorky. Vidíte v tom výhody? Je podľa vás rozdiel, či na čele mesta stojí muž alebo žena?

Ženy sú asi citlivejšie na určité klamstvá a podvody. Takisto viac premýšľame a snažíme sa do rozhodovania zahrnúť aj to, aký by mal konkrétny návrh dosah na rodinu. Ako primátorka by som do riešenia problémov vniesla aj ženský pohľad na vec, viac empatie a snažila by som sa byť čo najspravodlivejšia. Som presvedčená, že v spolupráci s racionálne uvažujúcimi mužmi by sme utvorili na magistráte veľmi dobrý tím, ktorý by nám iné mestá mohli závidieť.

Viac o téme: KošiceAlena BašistováKomunálne voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu