Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Mihálik, ktorého zadržali s Vorobjovom pre lustráciu Kuciaka, končí vo funkcii

Milan Mihálik Zobraziť galériu (4)
Milan Mihálik (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Inšpekcia ministerstva vnútra vo štvrtok ráno zadržala troch funkcionárov NAKA - bývalého šéfa Spravodajskej jednotky NAKA Pavla Vorobjova, súčasného zástupcu riaditeľa Milana Mihálika a policajta Michala Zubčáka. Zadržanie sa malo týkať lustrovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

Pavol Vorobjov ešte predtým vypovedal na polícii, že pokyn na lustrovanie dostal od bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, neskôr svoju výpoveď zmenil. Súčaný policaj prezident Milan Lučanský ho z funkcie odvolal. Vorobjovovi boli vznesené obvinenie zo zneužitia právomoci. 

Posun v prípade lustrácie zavraždeného Kuciaka: Vorobjova obvinili zo zneužitia právomoci

Z polície odchádza aj Michal Zubčák, ten však popiera, že by jeho odchod súvisel s kauzou lustrovania Kuciaka a iných novinárov. Okrem Zubčáka má však na svojom poste k prvému októbru skončiť aj Milan Mihálik. Informovala o tom televízia Markíza, ktorej to potvrdilo policajné prezídium. 

Michal Zubčák
Zobraziť galériu (4)
Michal Zubčák  (Zdroj: Jan Zemiar)

Na NAKA sa totiž už budúci týždeň chystajú personálne zmeny, ktoré sa majú dotknúť aj Mihálika. Ten má momentálne, podľa informácií televízie, čerpať dovolenku. 

Milan Mihálik a Michal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nezákonné lustrácie

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roku pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.

Milan Mihálik na fotke s nitrianskym podnikateľom (úplne vpravo)
Zobraziť galériu (4)
Milan Mihálik na fotke s nitrianskym podnikateľom (úplne vpravo)  (Zdroj: Topky.sk)

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé.

Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič. Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

Viac o téme: Pavol VorobjovLustrovanie novinárovMilan MihálikMichal Zubčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu