Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúce informácie v prípade popravy Kuciaka (†27): Polícia našla bundu vraha, množstvo otáznikov

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Polícia našla bundu, ktorú mal mať oblečenú vrah novinára Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej (†27) v deň ich likvidácie. Nemali ju však nájsť u Miroslava Marčeka, ktorý sa ku krvavému činu priznal. Podľa informácií televízie Markíza mala patriť Tomášovi Szabóovi.

Koncom mája bola Veľká Mača, kde si snúbenci budovali svoj domov, opäť na nohách. Polícia tu vykonávala rekonštrukciu vraždy a na miesto sa vrátil aj Miroslav Marček, ktorý sa priznal k tomu, že stlačil spúšť. Jeho výpoveď totiž priniesla množstvo otáznikov, a teda aj ďalšiu mravčiu prácu vyšetrovateľov. Spočiatku pracovali s verziou, že zabíjal Szabó. Nie všetko, čo Marček povedal, však sedí s dôkazmi.

Miroslav Marček počas rekonštrukcie vraždy vo Veľkej Mači.
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Marček počas rekonštrukcie vraždy vo Veľkej Mači.  (Zdroj: Jan Zemiar)

A ako uvádza spomínaná televízia, rozpor je aj v tom, koho vlastne zachytila kamera vo Veľkej Mači v deň vraždy. Bundu, ktorú mala oblečená táto osoba, totiž nemali nájsť u Marčeka. Ale u Szabóa. Ako dôkaz ju zaistili približne pred mesiacom v Kolárove. Vynára sa teda otázka, či si muži jednoducho vymenili bundy, alebo ide o Szabóa. Práve to bude v najbližšej dobe zamestnávať políciu.

Kauza sledovania novinárov: FOTO Veľká policajná akcia, NAKA prehľadáva domy

Informácia o nájdenej bunde však podľa Denníka N nevyvracia skutočnosť, že zabíjať mohol Marček. Potvrdil to pre nich právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. Podľa denníka ide o bundu, ktorú mal Szabó na kamere v deň, keď si s Marčekom obzerali miesto činu. Teda 15. feburára 2018. Nie o oblečenie, ktoré mal s istotou na sebe strelec 21. februára 2018, v deň zločinu. 

Ján Kuciak a Martina Kušnírová.
Zobraziť galériu (5)
Ján Kuciak a Martina Kušnírová.  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Reprofoto/Facebook-Polícia SR)

K slovu sa preto podľa televízie dostala opäť aj antropologička, ktorá bola prítomná na samotnej razii v Kolárove, v dome Szabóa. Skúmala jeho pohyby, chôdzu, gestá. Po Marčekovom priznaní si však bude musieť posvietiť aj na jeho reč tela a doplniť posudok.

Posunom v prípade je, že polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s úpravou vraždenej zbrane. Pre Markízu to potvrdila nitrianska krajská prokuratúra. „Bolo začaté trestné stíhanie za prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami," reagovalo aj policajné prezídium. Úpravu zbrane a tlmič mal zabezpečiť Szabóov známy z Kolárova. Údajne prerábanie zbrane priznal, sám však zatiaľ obvinený nie je.

Vražda, ktorá zmenila Slovensko

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018. Ich telá našli až v pondelok 26. februára. Spočiatku nikto neveril, že vražda dvoch mladých ľudí bude objasnená. 

Šokujúce informácie v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein, SITA/Jakub Julény)

Koncom septembra 2018 polícia pri akcii v Kolárove zadržala Zoltána Andruskóa, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa. Deň nato v Komárne zadržali Alenu Zsuzsovú. Všetkých štyroch obvinili v prípade Kuciakovej vraždy a poslali do väzby. Podľa uznesenia si mala vraždu objednať Zsuzsová u Andruskóa a ten na to najal Szabóa s Marčekom. Celková suma bola 70-tisíc eur, z toho 20-tisíc mala Zsuzsová odpustiť dlh Andruskóovi. 

Andruskó mal od začiatku spolupracovať s políciou a za objednávateľa mal označiť muža z mafiánskych zoznamov, Mariana Kočnera, ktorý je taktiež vo väzbe v inej trestnej veci. Polícia však takmer rok po vražde obvinila aj jeho ako objednávateľa. 

Výročie vraždy investigatívneho novinára
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po vražde novinára sa po celom Slovensku konali protesty, po ktorých na svojom poste skončili významné politické osobnosti. Medzi nimi aj Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Viliam Jasaň, ale aj Ficova asistentka Mária Trošková.  

Viac o téme: BundaDôkazyVraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu