Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predsedníctvo EP nazvalo program stáží pre mladých novinárov po Kuciakovi

Ján Kuciak
Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Predsedníctvo Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu potvrdilo rozhodnutie, že program stáží pre investigatívnych novinárov v zákonodarnom zbore EÚ bude pomenovaný po zavraždenom slovenskom novinárovi Jánovi Kuciakovi. Informoval o tom slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Štefanec, ktorý je vedúci slovenskej delegácie v politickej skupine európskych ľudovcov (EPP/EĽS), pripomenul, že myšlienka pomenovať tento program po Jánovi Kuciakovi vznikla minulý rok krátko potom, ako došlo k dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice.

"Krátko potom, ako sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, som spolu so šéfom našej skupiny Manfredom Weberom a ďalšími straníckymi kolegami navrhol, aby sme si uctili pamiatku a prácu Jána Kuciaka tým, že pomenujeme po ňom program stáží pre mladých novinárov v Európskom parlamente," vysvetlil Štefanec.

Poslanec v tejto súvislosti zdôraznil, že kvalitná žurnalistika je jedným zo základných kameňov fungujúcej demokracie, a vyslovil poďakovanie predsedovi EP Antoniovi Tajanimu za jeho podporu pre túto myšlienku a za celkovú podporu slobody prejavu.

"Verím, že aj vďaka tomuto programu príde nová generácia odvážnych investigatívnych novinárov, ako bol Ján Kuciak, ktorí nebudú mať strach vyšetrovať prípady korupcie a mafiánskych spojení so štátnymi štruktúrami," uviedol Štefanec. Zdôraznil, že novinári zavraždení počas výkonu svojej práce "nikdy neumierajú", a dodal, že Európsky parlament chce zachovať živú pamäť všetkých tých, ktorí hľadajú pravdu. Takým bol podľa neho aj Kuciak, ktorý svoju profesiu vykonával s vášňou a odvahou a vďaka svojej krátkej, ale sľubnej kariére sa mu podarilo vyšetrovať prípady podozrivého financovania a daňových únikov. "Pracoval s odhodlaním a pred nikým sa nevzdal. Jeho dedičstvo bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa chcú stať investigatívnymi novinármi," odkázal Štefanec.

Viac o téme: Ivan ŠtefanecStážeJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu