Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa po mesiacoch opäť vyjadril k vyšetrovaniu Kuciakovej vraždy: Talianska stopa je vylúčená

Peter Pellegrini a Robert Fico Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini a Robert Fico (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Koncom minulého týždňa nastal po vyše siedmich mesiacoch zlom vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Polícia po dvoch raziách zatkla štyroch podozrivých, ktorých obvinili. Vyjadrovali sa k tomu mnohí politici. Po dlhom mlčaní dnes prehovoril aj líder najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. Podľa neho je verzia s talianskou mafiou úplne vylúčená.

VIDEO Vyhlásenie Roberta Fica a Petra Pellegriniho

Po niekoľkých dňoch mlčania zvolali predstavitelia strany Smer-SD tlačovú konferenciu, ktorou reagovali na zlom vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka. Fico na začiatku poďakoval polícii a ocenil ich prácu. „Oficiálne zverejnené predbežné výsledky vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej potvrdzujú, že orgány činné v trestnom konaní napriek enormnému tlaku a spochybňovaniu ich práce zo strany prezidenta, opozície i väčšiny médií postupovali profesionálne,“ povedal Fico. 

Taliansku stopu Smer úplne vylúčil

Strana bude čakať na ukončenie vyšetrovania a nebude do neho zasahovať. Taliansku stopu však Smer úplne vylúčil napriek tomu, že o tom nepadlo na tlačovke polície a prokurátorov ani slovo. „Tak ako považujeme oficiálne výsledky doterajšieho vyšetrovania za dôveryhodné, za rovnako dôveryhodné musíme považovať vylúčenie verzie, že za vraždou mala stáť talianska mafia prepojená na úrad vlády,“ povedal. Hovorca Ján Maždút po tlačovke neodpovedal na otázky, ako strana vie, že verzia s Talianmi je vylúčená.

Fico sa po mesiacoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Fico to označil za vymyslené falošné obvinenie bolo úmyselne zneužité na pokus zmeniť mocenské pomery na Slovensku a zosadiť vládu mimo štandardných demokratických pravidiel. „Na tento pokus boli zneužití aj ľudia v uliciach,“ povedal Fico s tým, že strana sa sústredila na zachovanie stability v krajine. „Strana sa nenechala oklamať iniciatívami prezidenta, opozície, médií a nimi riadených organizátorov protestov zvaliť vládu a prebrať moc v štáte bez parlamentných volieb. Slovensko je parlamentou demokraciou a je neprípustné získať moc podnecovaním davu ľudí na základe vymyslených falošných scenárov.“

Fico sa po mesiacoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Smer nepodľahol tlaku

Podľa Fica strana Smer nepodľahla tlaku a na pokus zmeniť vládnu moc prostredníctvom demonštrácií reagoval straníckymi krokmi. „Tie umožnili, aby demokraticky zvolená koalícia pokračovala vo svojej práci, pretože doteraz neexistuje žiadna zmysluplná alternatíva k vládnutiu na Slovensku,“ komentoval Fico. 

Fico sa po mesiacoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

„Domnievam sa, že po definitívnom ukončení vyšetrovania sa Slovensko bude musieť vrátiť k udalostiam nasledujúcim po vražde a k úlohám, aké v nich zohrali prezident Andrej Kiska, opozícia, médiá a mimovládne organizácie financované zo zahraničia,“ povedal šéf Smeru s tým, že sa od nich neočakáva ospravedlnenie, lebo ich filozofia je založená na princípe nenávisti. „Ale žiadame verejnosť, aby si pri hodnotení týchto udalostí zachovala zdravý politický úsudok, a tak, ako sa v parlamentnej demokracii patrí, o tom, kto má alebo nemá vládnuť v tejto krajine rozhodla v nasledujúcich voľbách v marci 2020,“ dodal a spolu s podpredsedami strany a premiérom opustil miestnosť. 

Fico sa po mesiacoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vražda za 70-tisíc

Za vraždu novinára Jána Kuciaka zaplatil objednávateľ minimálne 70-tisíc eur. V hotovosti to bolo 50-tisíc eur, ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu. Objednávku mala vyplatiť obvinená Alena Zsuzsová. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. Objednávka bola iba na Kuciaka, jeho snúbenica Martina Kušnírová, ktorú tiež zavraždili, bola len náhodná obeť. Informovali o tom zástupcovia prokuratúry a polície na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry SR.


Vyšetrovanie vraždy Kuciaka a Kušnírovej v číslach: VIDEO Čo všetko vieme o chladnokrvnom zločine?


Štvoricu obvinených poslal v nedeľu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica do väzby. Okrem Zoltána Andruska ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd SR. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa vzdal práva na jej podanie. V prípade figurujú mená údajného strelca Tomáša Szaba a Miroslava Marčeka, ktorý mal byť šofér. Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

Viac o téme: Robert FicoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu