Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obvinené osoby z vraždy Jána Kuciaka majú bližšie k opozícii, tvrdí Fico

Bývalý premiér Róbert Fico.
Bývalý premiér Róbert Fico. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ukazuje, že obvinené osoby skôr ako k strane Smer-SD majú blízko k opozičným politikom. Uviedol to predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Ako uviedol, médiá a opozícia celý čas vytvárali obraz, že strana Smer-SD je zodpovedná za smrť novinára a jeho priateľky. "Priatelia, začína sa zápas o pravdu. Z doterajších oficiálnych výsledkov vyšetrovania je zrejmé, že strana Smer - SD bola v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej krivo obvinená. Opozícia, prezidentom riadení aktivisti i väčšina médií to ani dnes nechcú priznať. Preto ideme bojovať za očistenie mena našej strany," napísal nad zverejnené video.

"Obraciam sa preto na všetkých ľudí, aby si zachovali zdravý rozum a nepodliehali tvrdeniam médií, ktoré ani po jasných faktoch nezmenili interpretáciu udalostí. Podľa Fica dnes sa odohráva zápas nielen v odhalení pravdy. Podľa neho stojíme pred otázkou, či si takéto médiá zaslúžia dôveru ľudí a či sú pravdivým zrkadlom udalostí, ktoré sa dejú na Slovensku. Aktivisti, politici, novinári, vstúpte si do svedomia a povedzte ľuďom, že Smer od začiatku žiada vraždu vyšetriť, nájsť a usvedčiť páchateľov," povedal predseda Smeru.

Podľa Fica obviňovanie Smeru bola lož a ľudia na námestiach boli chladnokrvne "zneužití na politické účely s cieľom uskutočniť štátny prevrat mimo štandardných demokratických pravidiel a ignorovať tak výsledky slobodných parlamentných volieb". Zároveň dodal, že s odstupom času by si mohli novinári, politici a mimovládne organizácie priznať, že to v túžbe dostať sa k moci prestrelili a že "obviňovanie najsilnejšej strany bolo od začiatku obrovským podvodom".

V prípade Jána Kuciaka policajti obvinili štyri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Dvoch obvinených, ktorí sú bratranci, zadržali policajti v Kolárove vo štvrtok 27. septembra ráno a v ich domoch urobili aj domové prehliadky. Tretieho zadržali v jeho bydlisku inde, blízko Komárna. Podľa medializovaných informácií Tomáš Sz. je bývalý policajný vyšetrovateľ, jeho bratranec Miroslav M. bývalý vojak, Zoltán A. je podnikateľ. Podnikateľka Alena Zs. je stíhaná za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva. Údajne na snúbencov strieľal práve Tomáš Sz.. Miroslav M. pri vražde bol v úlohe vodiča. Podnikateľ Zoltán A., ktorý v minulosti mal prevádzku aj v Kolárove, im pomáhal ako kamarát. Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor nedávno uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.

Viac o téme: VraždaObvineníOpozíciaRóbert FicoJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu