Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre Smer nemôže byť lepšia správa ako vypátranie vrahov Kuciaka, tvrdí Číž

Miroslav Číž
Miroslav Číž (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Pre Smer-SD nemôže byť lepšia správa ako to, ak by boli vrahovia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vypátraní a následne potrestaní. V reakcii na štvrtkový zásah protizločineckej jednotky NAKA, ktorá zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti súvisiacej s touto dvojnásobnou vraždou, to v diskusii na Tablet.TV povedal podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž.

„Nestrannému pozorovateľovi musí byť úplne jasné, že ak niekomu vražda novinára Kuciaka (politicky) uškodila, bola to moja strana. Vražda zásadným spôsobom ovplyvnila politický priestor, k výmene predsedu vlády došlo aj v dôsledku tejto súvislosti. Takže akákoľvek správa, že sa to podarí vyšetriť, je pre nás pozitívna,“ povedal Číž. 

Dodal, že ministri vnútra za Smer-SD od začiatku robili všetko preto, aby reálne pomohli orgánom činným v trestnom konaní pri objasňovaní prípadu. „Minister vnútra okamžite požiadal medzinárodné orgány, súčasťou vyšetrovacieho tímu sú už niekoľko mesiacov ľudia z medzinárodného vyšetrovacieho prostredia. Je úzka spolupráca s rôznymi stranami, kde boli naznačené indície, je veľmi úzka spolupráca aj s Talianmi kvôli potenciálnemu pôsobeniu talianskej mafie na Slovensku,“ zdôraznil Číž. 

Zároveň ale konštatoval, že sa vražda veľmi rýchlo spolitizovala. „V každom prípade sa táto vražda stala súčasťou veľmi zásadného politického zápasu,“ dodal podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD. Nemyslí si, že vyšetrovaniu pomohol občiansky tlak. Naopak, očakáva, že ak by sa aj podarilo kauzu dvojnásobnej vraždy úplne vyriešiť, na protestoch ju nahradia iné témy.

„Či protesty, ktoré vznikli, sú spontánne alebo sú súčasťou širšieho a nejakým spôsobom riadeného procesu, k tomu predbieha diskusia v rámci celého Slovenska. Ja osobne patrím k tým, ktorí si myslia, že ide o riadený a sprostredkovaný proces. Totiž je tam celý rad PR aktivít, ktoré sú viditeľné,“ tvrdí Číž. Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

Po prípadnom obvinení musí sudca rozhodnúť do pondelka

O prípadnom väzobnom stíhaní ôsmich vo štvrtok ráno v Kolárove zadržaných osôb v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice by mal sudca pre prípravné konanie rozhodnúť najneskôr do pondelka (1.10.). Pre políciu a dozorujúceho prokurátora plynie od štvrtka rána 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Keďže ide o závažný trestný čin úkladnej dvojnásobnej vraždy, tak od podania návrhu bude plynúť sudcovi pre prípravné konanie zase 72-hodinová lehota na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby.

Keď sa voči rozhodnutiu odvolajú buď dozorujúci prokurátor, alebo prípadní obvinení, tak o tom bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Potvrdili to viaceré justičné zdroje aj bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

Viac o téme: VraždaMiroslav ČížJaroslav IvorJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu