Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Novinár Kuciak odhaľoval spojenie talianskej mafie a slovenskej politiky

Ján Kuciak
Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

BRATISLAVA - Zavraždený novinár Ján Kuciak sa v posledných mesiacoch zaoberal aj pôsobením ľudí blízkych talianskej mafii 'Ndrangheta na Slovensku a ich vzťahmi z minulosti s hlavnou štátnou radkyňou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou.

Informuje o tom denník Sme, ktorého reportér o prepojeniach vypovedal na polícii v súvislosti s vyšetrovaním Kuciakovej vraždy. 'Ndrangheta je podľa denníka najmocnejšou mafiánskou skupinou v Taliansku. Policajný európsky úrad Europol skupinu priradil k najbohatším a najmocnejším zločineckým organizáciám na celom svete vôbec.

Trošková mala podľa denníka podnikať s Antoninom Vadalom, ktorý pôsobí na Slovensku. Hlavná štátna radkyňa bola od augusta 2011 do júna 2012 spoločníčkou a spolumajiteľkou firmy GIA Management, ktorú zakladala s Vadalom.

Neskôr sa majiteľom firmy stal Pietro Catroppa. Ten podľa denníka Sme od roku 2016 vlastní aj firmu Prodest, v ktorej bol minulosti spoločníkom aj bývalý poslanec Smeru Viliam Jasaň a terajší šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády. Firmu vlani monitorovala Slovenská informačná služba.

Trošková v minulosti pracovala ako Jasaňova poslanecká asistentka, zoznámiť ich mal Vadala. V súčasnosti je Trošková hlavná štátna radkyňa na Úrade vlády.  Portál aktuality.sk avizoval, že Kuciakov článok zverejní. "Chcem vám všetkým povedať, že článok, na ktorom Jano robil, vyjde. A vyjde v čo možno najkratšom čase," uviedol šéfredaktor portálu Peter Bárdy.
 V súvislosti s vraždou hovoril v pondelok (26.2.) policajný prezident Tibor Gašpar, že mohla súvisieť s jeho prácou. V televízii TA3 povedal, že na mieste činu sa našli nevystrelené náboje.

Viac o téme: VraždaMafiaMária Trošková'NdranghetaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu