Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Art Film Fest uvedie v premiérach nové slovenské filmy

Keďže na Slovensku chýba národná filmová prehliadka, preto sa 17. Art Film Fest Trenčianske Teplice – Trenčín programovo zameria na slovenskú kinematografiu, ktorá momentálne zažíva doslova boom a aj u divákov je čoraz obľúbenejšia.

„Slovenský film v predchádzajúcich ročníkoch festivalu nepochopiteľne absentoval. Bolo teda logické práve v dobe, keď sa konečne nakrúca viac tuzemských filmov a aj lepšej kvality, zaradiť ho do programu samostatnú sekciu Slovenská sezóna,“ hovorí programový riaditeľ Peter Nágel.

Počas prvých mesiacov roka sa v kinách predstavilo niekoľko nových snímok. Ale Art Film Fest sa neobmedzí len na reprízovanie slovenských filmov. Uvedie aj niektoré premiéry. Na festivalovom plátne návštevníci po prvý raz uvidia dlho očakávaný film režiséra Ivana Vojnára s pôvodným názvom Kvety sakury, ktorý sa do kín dostane ako Ženy môjho muža. Príbehy hrdinov sú spojené s osudom mediálne úspešného manželského páru. V hlavných úlohách sa objavia Zdena Studenková, Martin Stropnický, Eva Bándor, Vladimír Dlouhý, Marija Dimishkova a Ľubomír Paulovič. Premiéry sa na Art Film Feste dočká aj dokumentárna snímka Jara Vojteka Hranica o dedine Slemence, ktorú rozdelila Červená armáda na dve časti. Jedna pripadla Slovensku a tá druhá Ukrajine. Hranica podobná Berlínskemu múru rozdeľuje majetky, rodiny aj cintorín.

Okrem horúcich noviniek, ktorých bude možno aj viac, sa vo festivalových kinách premietnu aj slovenské filmy, ktoré do našich kín dostali od januára 2009. Diváci sa teda môžu tešiť aj na Pokoj v duši režiséra Vlada Balka, ktorý zaznamenal rekordnú návštevnosť vyše 113-tisíc divákov a ocitol sa tak na tretej priečke v historickej tabuľke návštevnosti slovenských filmov od vzniku samostatnej republiky. Nebude chýbať ani pozoruhodný dokumentárny film Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny, ktorý mapuje historické vojnové konflikty cez výpovede vojnových kuchárov. A pýta sa aj, či by nebolo vojen, ak by nebolo ani vojenských kuchárov. Predstaví sa aj čerstvý film režisérky Laury Sivákovej Nebo, peklo, zem v hlavnej úlohe so Zuzanou Kanócz, ktorý rozpráva príbeh mladej baletky, ktorej sa rúcajú vzťahy aj sny, no napokon nájde svoje šťastie. Návštevníci a účastníci 17. Art Film Festu uvidia aj film z obdobia holokaustu Nedodržaný sľub režiséra Jiřího Chlumského, ktorý má v našich kinách premiéru 30. apríla. Festival pravdaže pozve aj tvorcov a hercov všetkých filmov, aby mohli po projekciách diskutovať s divákmi.

„Nie všetky slovenské filmy diváci videli. Na Art Film Feste ich veľmi radi znovu pripomenieme, pretože v bežných kinách sa, žiaľ, hrajú niekedy veľmi krátko,“ uzatvára Nágel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu