Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V porote aj Iľja Chržanovskij a Varhan Orchestrovič Bauer

Varhan Orchestrovič Bauer Zobraziť galériu (2)
Varhan Orchestrovič Bauer

BRATISLAVA - O víťazovi hlavnej ceny na XV. medzinárodnom filmovom festivale Artfilm bude rozhodovať aj ruský režisér a producent Iľja Chržanovskij a český "kráľ soundtrackov" Varhan Orchestrovič Bauer.

Autor najlepšieho celovečerného filmu si odnesie Modrého anjela a finančnú odmenu 15 000 eur, čo je v prepočte vyše pol milióna slovenských korún. Z päťčlennej medzinárodnej poroty sú spolu s iránskym režisérom Jafarom Panahim a srbskou herečkou Mirjanou Karanović známe zatiaľ štyri osobnosti.

Tridsaťdvaročný ruský režisér Iľja Chržanovskij predčasne ukončil Akadémiu múzických umení v Bonne (1992-1993). Na známej moskovskej filmovej škole VGIK totiž otváral ročník režisér Marlen Chucijev, u ktorého zavŕšil v roku 1998 štúdium filmovej produkcie. Po krátkom filme Ostanovka (1998) debutoval prvou celovečernou snímkou 4 (2004). S dielom na námet kontroverzného spisovateľa Vladimira Sorokina sa predstavil na desiatkach filmových festivalov po celom svete, kde zožal veľký úspech a odniesol si niekoľko ocenení. Film 4 uvedú v sekcii Nový ruský film aj na MFF Artfilm. Chržanovskij sa venuje filmovej i divadelnej réžii a písaniu scenárov.

Hudobný skladateľ a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer absolvoval odbory skladba a dirigovanie na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe. Počas štúdia založil a dirigoval 60-členný experimentálny symfonický orchester Worchester Scandal. Veľa vedomostí, pracovných skúseností a inšpirácie načerpal na polročnom pobyte v Los Angeles. Po ukončení štúdia pracoval už aj ako orchestrátor, aranžér i dirigent filmovej a scénickej hudby. Filmovú a komerčnú hudbu nahráva s vlastným žánrovo neobmedzeným Okamžitým Filmovým Orchestrom. Hudbu Varhana Orchestroviča Bauera poznajú filmoví fanúšikovia z českých snímok Eliška má ráda divočinu (1999), Český sen (2004), Knjiga rekorda Shutke (2005) a Goyove prízraky (2006).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu