Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prekvapenie pre zakladateľa festivalu Petra Hledíka - získal Zlatú kameru

 Peter Hledik
Peter Hledik (Zdroj: Art film fest 2015)

Viceprezident festivalu, režisér a scenárista Peter Hledík získal na 23. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest cenu Zlatá kamera, ktorá sa udeľuje filmovým profesionálom za výrazný prínos do oblasti kinematografie.

Hledík, ktorý je zakladateľom Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, o tom, že získa toto prestížne ocenenie,  vopred vôbec netušil. Riaditeľ festivalu Peter Nágel držal toto prekvapenie v tajnosti až do poslednej minúty záverečného slávnostného ceremoniálu. „Som šokovaný, počul som to teraz prvýkrát, som prekvapený, že tu na Slovensku, kde sa všetko vie, sa nenašiel nikto, kto by mi to predtým povedal,“ zažartoval prekvapený Hledík.

Absolvent pražskej FAMU, ktorý pôvodne študoval jadrovú fyziku, priznal, že sa mu splnil jeden zo snov. „Raz som chcel mať cenu na tomto festivale, len som to nikomu nepovedal,“ uviedol tiež. Prekvapenie zo strany organizátorov ešte pokračovalo. Festivalovú Zlatú kameru mu totiž prišiel na pódium odovzdať jeho osemročný syn. ,,Filip je môj najkrajší film,“ dodal dojatý.

Práve zásluhou Petra Hledíka sa pred 23 rokmi prvýkrát uskutočnila v Trenčianskych Tepliciach komorná prehliadka dokumentárnych filmov. O tri roky neskôr sa začala na festivale udeľovať cena Hercova misia, neskôr aj Zlatá kamera. Festival vďaka Hledíkovi privítal a ocenil hviezdy strieborného plátna zo Slovenska i zahraničia, ale aj významné osobnosti európskeho filmu..

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest 2015 ponúkol od 19. do 26. júna viac ako stovku filmov z celého sveta. Priniesol aj niekoľko prvenstiev. Po prvý raz bol medzi súťažnými hranými filmami celovečerný bábkový titul – Malá z rybárne, po prvýkrát mal festival vďaka Slovenskej pošte špeciálnu celinovú s predtlačenou známkou a po prvý raz uviedol festival vo svojom programe aj slovenský celovečerný animovaný film - Lokalfilmis. 

Hlavnú cenu AFF, Modrého anjela za najlepší film, napokon získala v medzinárodnej súťaži hraných filmov guatemalská snímka Sopka Ixcanul, ktorú prišla počas týždeň na festival osobne uviesť producentka Pilar Peredo.

Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft,
Omnia Holding SE
Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu