Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Art Film Fest exkluzívne uvedie víťazné filmy z Cannes s Bradom Pittom aj Kirsten Dunst

Brad Pitt
Brad Pitt

Filmy, ktoré zdvihli zo stoličiek divákov na prestížnom festivale v Cannes a dokonca aj tie, ktoré si s veľkou slávou odniesli z francúzskej riviéry Zlaté palmy, prichádzajú v exkluzívnej premiére k slovenskému divákovi. Art Film Festu sa podarilo získať raritne vysoký počet úspešných filmov z tohtoročného Cannes.

Deväť horúcich noviniek z Cannesuvedie na 19. ročníku, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

“Ponúknuť doslova pár dní po skončení Cannes až deväť skvelých titulov z jeho oficiálneho programu je, myslím, ojedinelá vec v našich končinách. Preto ma táto skutočnosť nesmierne teší a dúfam, že to ocenia aj návštevníci Art Film Festu,” povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel, ktorý sa osobne zúčastnil v Cannes.

Art Film Fest exkluzívne po prvýkrát na Slovensku uvedie víťaznú snímku z Cannes ocenenú Zlatou palmou, Strom života (The Tree of Life) od kultového amerického režiséra Terrenca Malicka. Hlavné úlohy v rodinnej ságe z amerického Stredozápadu stvárnili Brad Pitt a Sean Penn.

Snímka bola už od začiatku festivalu v Cannes pasovaná za najočakávanejší film a za favorita na prvenstvo. Na premiéru najosobnejšieho a najkomplexnejšieho filmového eposu legendami opradeného tvorcu čakali diváci celé roky. Film sa tak skôr než ho uviedli vo svetovej premiére v Cannes, stal mýtom.

Film rámcuje príbeh 11-ročného Jacka, jedného z troch synov premiernej rodiny amerického stredozápadu 50. rokov minulého storočia. Jeho idylický život sa postupne mení na zložitý labyrint. A dospelý Jack pokračuje vo svojej púti ako stratená duša. Film hľadá odpovede na otázky o zmysle života aj viery.

Návštevníci Art Film Festu si budú môcť vychutnať aj víťazný výkon Kirsten Dunst, ktorá dostala cenu za najlepšiu herečku vo filme Melanchólia (Melancholia) kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera. Tomu za výnimočný film ušla hlavná cena kvôli výrokom o Hitlerovi, ktorými si rozhneval festival a bol z neho vyhostený.

Jeho mystická dráma sa začína honosnou svadbou v momentoch, kedy planéte Zem hrozí zánik. Film rozpráva príbeh dvoch sestier, z ktorých sa tá mladšia, v podaní Kirsten Dunst,  práve vydáva a je tehotná. Svadobnú slávnosť na starobylom vidieckom sídle naruší náhla hrozba, ktorá predpovedá koniec sveta.

Cannes tento rok netrpezlivo čakalo aj na nový film presláveného oscarového španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Koža, v ktorej žijem (La piel que habito). Hlavnú rolu v dramatickom príbehu o nemilosrdnom plastickom chirugovi

stvárnil Antonio Banderas. Prenasleduje muža, ktorý znásilnil jeho dcéru a následne ho preoperuje. Film predstavuje zmes rôznorodých prvkov - od filmu noir a trileru, cez sci-fi až po horor.

Francúzska Riviéra sa tento rok nevedela dočkať ani snímky Bobor (The Beaver) z režisérskej dielne oscarovej herečky Jodie Foster, v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom. Foster sa k filmovej réžii v novinke vrátila po vyše 15 rokoch. V komediálnej a dramatickej snímke zobrazuje riaditeľa hračkárskej firmy, ktorý trpí depresiami. Ako darček dostane plyšového bobra a začne sa k nemu správať ako k živému tvorovi.

Na festivalové plátna sa dostane aj nová snímka ďalšieho slávneho režiséra, Fína Akiho Kaurismäkiho, ktorú uviedli v Cannes. Film Le Havrerozpráva o niekdajšom spisovateľovi a bohémovi, ktorý sa uchýlil do dobrovoľného exilu a šťastne si nažíva. Jeho pokojné dni zmení stretnutie s detským utečencom z Afriky.

Za jeden z veľkých úlovkov Art Film Festu z Cannes možno bez pochýb označiť aj rakúsky film Michael režiséra Markusa Schleinzera. Do Medzinárodnej súťaže Art Film Festu prichádza z hlavnej súťaže Cannes.

Schleinzer v Cannes akoby zosobnil americký sen - ako neznámy debutant sa totiž dostal do hlavnej súťaže a hneď rozvíril pokojné vody riviéry. Dokonca ho považovali za jedného z favoritov na Zlatú palmu. Snímka predstavuje mrazivú kroniku o posledných piatich mesiacoch nedobrovoľného spoločného života malého chlapca so svojim zneužívateľom Michaelom.

Do Medzinárodnej súťaže hraných filmov sa Art Film Festu podarilo dostať aj ďalšie dve snímky z Cannes. Hraný debut francúzskeho režiséra Rolanda Edzarda Koniec mlčania (La fin du silence) bol uvedený v sekcii Quinzaine des realisateurs (Režisérska pätnástka).

Snímka sa začína v odľahlom dome v horách, kde zrazu prepukne zúrivá hádka a mladší syn Jean je vyhodený z domu. Pripojí sa k skupine lovcov, aby sa naučil zabíjať.

Z Cannes prichádza na Art Film Fest aj ruská intímna dráma Lovec (Ochotnik) režiséra Bakura Bakuradzeho. Snímku uviedli v sekcii Un certain regard (Istý pohľad). Rozpráva o farmárovi Ivanovi, ktorého stereotypný svet zmenia nové robotníčky z miestnej väznice.

Art Film Fest premietne aj tretí hraný film Andreja Zviaginceva Elena, autora presláveného Návratu. Súčasný príbeh o večných otázkach života a smrti a o žene, ktorá chce za každú cenu prežiť sa zrkadlí v diele jedného z najosobitejších ruských filmárov súčasnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu