Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Art Film Fest prinesie svetové novinky, ocení aj Kronerovú, Kusturicu, Bána a Čorbu

Zuzana Kronerová Zobraziť galériu (3)
Zuzana Kronerová (Zdroj: SITA)

Víťazné filmy z najprestížnejších svetových festivalov v Cannes, Berlíne, Locarne aj Benátkach, exkluzívne premiéry dlho očakávaných snímok, novinky slovenskej kinematografie, ázijské filmové hity i pocty kultovým filmárskym osobnostiam prinesie 19. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Art Film Fest po prvýkrát v jeho histórii otvorí slovenský film mladej režisérky Zuzany Liovej – Dom, ktorý bol s úspechom uvedený aj na Berlinale.

Art Film Fest aj tento raz udelí domácim a zahraničným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo festivalovom parku vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví nositelia ocenenia – slovenská herecká diva Zuzana Kronerová, maďarský herec János Bán a otec Járu Cimrmana, český herec Zdeněk Svěrák. Všetci traja sa tak pridajú k osobnostiam ako napríklad Franco Nero, Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Geraldine Chaplin či Omar Sharif, ktorí sú tiež držiteľmi Hercovej misie.

Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení troch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje do rúk kultového srbského režiséra Emira Kusturicu, slovenského kostýmového výtvarníka Milana Čorbu a francúzskeho oscarového velikána Jean-Clauda Carrièra

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 19. ročníka 194 snímok, z ktorých 110 bude dlhometrážnych, 3 stredometrážne a 81 krátkych. Iba niekoľko dní po skončení prestížneho festivalu v Cannes sa Art Film Festu podarilo získať až deväť najnovších i ocenených snímok.  

Art Film Fest tento rok rozdelil program do 17 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov o Modrého anjela bude súperiť 15 filmov, medzi nimi aj slovenská snímka, ktorá celý festival otvorí a tri novinky z canneského festivalu. Päťčlennej medzinárodnej porote, ktorá rozhodne o nových držiteľoch Modrého anjela, bude predsedať legenda slovenskej kinematografie, Juraj Jakubisko.

O Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov uchádzať 44 snímok z celého sveta, vrátane troch slovenských snímok.

Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť priaznivci filmového umenia vychutnať v sekcii Okolo sveta, ktorá objavuje pre divákov pozoruhodné diela z mimoeurópskeho priestoru, a ktoré bude na Slovensku možné vidieť v exkluzívnej premiére.

Do sekcie sa podarilo získať aj horúceho víťaza z Cannes, film Strom života (The  Tree of Life) ocenený Zlatou palmou. Najočakávanejšiu snímku tohtoročného Cannes nakrútil kultový americký režisér Terrence Malick a do hlavných úloh obsadil Brada Pitta a Seana Penna.

V sekcii Európske zákutia svoje najnovšie diela ponúkne filmársky výkvet starého kontinentu. AFF po prvý raz prinesie na slovenské plátna film Lepší svet (Hævnen) slávnej dánskej režisérky Susanne Bier, ktorý tento rok získal najprestížnejšie svetové ocenenia - Oscara za najlepší zahraničný film a Zlatý Glóbus.

V exkluzívnej slovenskej premiére diváci Art Film Festu zhliadnu aj režijný debut bývalého českého i československého prezidenta Václava Havla – film Odcházení.

Návštevníci Art Film Festu si budú môcť v Európskych zákutiach vychutnať aj víťazný výkon Kirsten Dunst ocenený Zlatou palmou za najlepšiu herečku vo filme Melanchólia (Melancholia) kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera.

Chýbať nebude ani nový film presláveného oscarového španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Koža, v ktorej žijem (La piel que habito). Hlavnú rolu v dramatickom príbehu o nemilosrdnom plastickom chirurgovii stvárnil Antonio Banderas.

Diváci sa však môžu tešiť aj na nové filmy Toma Tykwera, Kena Loacha, Benta Hamera, Jerzyho Skolimowského, Wima Wendersa, Bélu Tarra alebo Saveria Costanza.

Bohatú ponuku zaujímavých filmových titulov prinesú aj ďalšie programové sekcie ako napríklad Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Nebezpečné deti, Focus: Québec Screen či Nočná prehliadka.

Slovenská sezóna uvedie 7 dlhometrážnych a stredometrážnych filmov a Slovenská sezóna špeciál predstaví tri filmové školy na Slovensku prostredníctvom 33 krátkych snímok.

Súčasťou programu Art Film Festu 2011 bude aj niekoľko aktivít a workshopov určených nielen pre filmových profesionálov, ale aj návštevníkom festivalu a širšej verejnosti zaujímajúcej  sa o film a filmový priemysel.  23. a 24. júna sa uskutoční prvý ročník podujatia FÓRUM na propagáciu pripravovaných slovenských projektov. Je zamerané na podporu propagácie, koprodukcie, festivalovej prezentácie a predaja slovenských filmov na medzinárodnom trhu. Tvoria ho prednášky renomovaných zahraničných odborníkov a panel pripravovaných slovenských hraných filmov.

V nadväznosti na úspešný úvodný ročník sa tento rok v rámci Art Film Festu uskutoční aj druhý ročník medzinárodného programu dramaturgických workshopov MIDPOINT, do ktorého je zapojených päť európskych vysokých filmových škôl – bratislavská VŠMU,  pražská FAMU a filmové školy v Lodži, Budapešti a Bukurešti.

Okrem uzavretého odborného programu MIDPOINT do Trenčianskych Teplíc prinesie aj svetoznámeho a renomovaného scenáristu Jean-Clauda Carrièra.

Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Trenčianske námestie na konci prvého víkendu roztancuje „kráľ diskoték“ Michal David a Festivalová kaviareň v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu.

Festivalové projekcie sa uskutočnia Trenčianskych Tepliciach v kinostane Tatra banka cinema, jojcinema Prameň a Kursalóne Kúpeľnej dvorany, v Trenčíne sa bude premietať v dvoch sálach Cinemaxu a STV Artkine Metro.

__________________________________________________________________________________
Art Film Fest 2011 – 19. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s. 

Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice

Generálni reklamní partneri: Omnia Holding SE, AquaCity Poprad

Hlavní reklamní partneri: Tatra banka, Slovnaft, VUJE, OHL ŽS

Oficiálny prepravca: Lancia

Logistický partner: DHL

Študentské cinepassy zadarmo prináša: Prvá stavebná sporiteľňa

Reklamní partneri: TIPOS, Ernst & Young, AVI studio, Penzión Baske, Cinemax, Santovka

Oficiálni dodávatelia: Pilsner Urquell, HUBERT J.E., festivalový kúpeľný hotel Pax,

A Briliant, Philips, Esterle&Esterle, MF team, LampART, Lenovo, Stredná odborná škola polygrafická

Hlavní mediálni partneri: Slovenská televízia, televízia JOJ, Rádio FM, Pravda, zoznam.sk

Mediálni partneri:Central Europe Television, Kino CS, Muzika CS, Doku CS, Rádio Europa 2, Rádio Hit FM, .týždeň, Eurotelevízia, Pardon, OK!, Kinečko, Kam do mesta, Focus, Boomerang Media, SITA, moviemania.sk, BlueSky, Televízia Trenčianske Teplice, Film New Europe, euroAWK, Willmark

Partneri: Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Veľvyslanectvo USA v Bratislave, Kancelária Švédskeho veľvyslanectva v Bratislave, Sodec Quebec, Slovenský filmový ústav, Cinecitta, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Omnia, RONA, Celtima SK, jazykovepobyty.sk, hotel Flóra, versity

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu