Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Clinton si v Kosove odhalil svoju vlastnú sochu

Socha Billa Clintona
Socha Billa Clintona (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Bývalý americký prezident Bill Clinton sa v nedeľu zúčastnil na odhalení sochy so svojou vlastnou podobizňou, ktorá stojí v centre kosovskej metropoly Priština.

Clintona si odhalením trojmetrového monumentu v centre mesta kosovskí Albánci uctili za to, že v roku 1999 de facto nariadil bombové útoky Severoatlantickej aliancie (NATO) na vtedajšiu Juhosláviu. Medzi obyvateľmi tejto bývalej juhosrbskej provincie je preto veľmi populárny a pokladajú ho za hrdinu. "Prínos prezidenta Clintona k slobode a nezávislosti Kosovskej republiky a podpora všetkých amerických vlád boli výnimočné," povedal podľa BBC kosovský premiér Hashim Thaci.

Na bronzovej soche, ktorá sa nachádza na hlavnej triede taktiež pomenovanej po Clintonovi, je bývalý šéf Bieleho domu oblečený v obleku, usmievajúci sa a ľavou rukou zdraví okoloidúcich. V pravej ruke drží dokumenty s dátumom 24. marca 1999, keď NATO začalo s bombardovaním Juhoslávie. Clinton podľa vlastných slov nečakal, že mu niekde zhotovia tak veľkú sochu. Po jej odhalení vystúpil v kosovskom parlamente, kde poslancov vyzval, aby odpustili nepriateľom a zabudli na násilné udalosti minulosti.

Clinton patril medzi najväčších zástancov útoku na vtedajšiu Juhosláviu, ktorého cieľom bolo zabrániť srbským polovojenským jednotkám v páchaní brutálneho násilia voči menšinovým Albáncom. Nálety spojeneckých vojsk trvali 11 týždňov, Srbi sa po ich ukončení z Kosova stiahli a správu nad provinciou prevzala OSN. Kosovo následne vo februári roku 2008 vyhlásilo nezávislosť a doteraz ho uznalo 62 krajín sveta vrátane USA a väčšiny členských štátov EÚ.

VIDEO: Clinton v Kosove odhalil svoju sochu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu