Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bush nazval Clintona bratom

George W. Bush
George W. Bush (Zdroj: SITA)

TORONTO - Bývalí prezidenti Spojených štátov George W. Bush a Bill Clinton sa stretli na piatkovom fóre v kanadskom Toronte, kde absolvovali vôbec prvé spoločné vystúpenie.

Predstavitelia súperiacich táborov amerických republikánov a demokratov pritom prekvapili asi šesťtisícové publikum, keďže sa namiesto očakávanej vášnivej debaty vzájomne obhajovali a Bush dokonca nazval Clintona svojím "bratom".

Bush odmietol kritizovať administratívu svojho nástupcu Baracka Obamu a vyhlásil, že počas pôsobenia v Bielom dome nemal rád kritické vyhlásenia predstaviteľov predošlej vlády. To sa však podľa neho netýka Clintona, ktorý sa vždy správal zdvorilo. Bush následne žartoval o tom, koľko času strávil s Clintonom jeho otec, bývalý prezident George H. W. Bush, ktorý s ním spolupracoval pri zbierkach pre obete katastrof, ako boli vlny tsunami v juhovýchodnej Ázii alebo ničivé hurikány Katrina a Ike. Bushova matka Barbara podľa neho hovorila, že "prezident Clinton a otec spolu vystupujú tak často, že (Clinton) je pre ňu ako syn". "Takže bratku, rád ťa vidím," povedal

Napriek priateľskému tónu sa bývalí prezidenti nezhodli v otázke invázie do Iraku. Podľa Clintona mali inšpektori OSN dostať viac času, aby pátrali po tamojších zbraniach hromadného ničenia, a Bush sa mal sústrediť na Afganistan. "Neprijímam tvrdenie, že naša pozornosť bola odvrátená," bránil sa Bush.

Obaja exprezidenti v torontskom kongresovom centre zožali zdvorilý potlesk, zatiaľ čo pred budovou protestovalo niekoľko stoviek demonštrantov. Organizátori odmietli prezradiť, koľko bývalým štátnikom zaplatili za účasť na podujatí, ktoré nazvali Rozhovor s prezidentmi Georgeom W. Bushom a Billom Clintonom. Ceny vstupeniek sa pohybovali v rozmedzí 200 až 2500 kanadských dolárov (129 až 1613 eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu