Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Clinton navštívil Kima, novinárky dostali milosť!

Bill Clinton pred odletom s prepustenými novinárkami Zobraziť galériu (2)
Bill Clinton pred odletom s prepustenými novinárkami (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americký exprezident Bill Clinton spoločne s dvoma novinárkami bezpečne opustil Pchjongjang po tom, ako žurnalistkám udelil milosť severokórejský líder Kim Čong-il. V utorok (amerického času) o tom informoval hovorca bývalého šéfa Bieleho domu.

"Prezident Clinton bezpečne opustil Severnú Kóreu s Laurou Lingovou a Eunou Leeovou. Všetci sú na ceste do Los Angeles, kde sa Laura a Euna stretnú so svojimi rodinami," uviedol Matt McKenna. Líder Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-il vydal v utorok špeciálne ospravedlnenie pre dve zadržané americké novinárky.

Kim rozhodnutie o ich prepustení zverejnil len krátko po nečakanej súkromnej návšteve exprezidenta USA Billa Clintona v Pchjongjangu. Americká televízia ABC v utorok informovala aj o stretnutí bývalého šéfa Bieleho domu so žurnalistkami Laurou Lingovou a Eunou Leeovou, ktoré odsúdili na 12 rokov prác za ilegálne prekročenie hraníc.

"Kim Čong-il vydal nariadenie garantujúce špeciálne ospravedlnenie pre dve americké novinárky, ktoré odsúdili na nútené práce," uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Reportérky pracujúce pre kalifornskú televíziu Current TV zadržali 17. marca na hranici medzi Severnou Kóreou a Čínou.

V severovýchodnej časti KĽDR chceli údajne natočiť zábery do reportáže o utečencoch, ktorá mala podľa Pchjongjangu negatívne vykresliť stav ľudských práv v komunistickej krajine. Štátnu hranicu tvorí rieka, ktorá bola v čase incidentu zamrznutá. Ženy sa k svojmu činu priznali a severokórejský súd ich v júni odsúdil na 12 rokov "nápravných prác".

Severokórejský režim v minulosti viackrát oslobodil zadržaných Američanov, urobil tak však zakaždým až po vyvinutí diplomatického tlaku zo strany Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu