Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obnovili Fontánu pre Zuzanu: Vejmělková sa v nej kúpať nechcela

Náklady na opravu fontány dosiahli 4,2 milióna korún. Zobraziť galériu (5)
Náklady na opravu fontány dosiahli 4,2 milióna korún.

BRATISLAVA - V parku na Kupeckého ulici v Bratislave dnes dopoludnia spustili obnovenú Fontánu lásky z filmu Fontána pre Zuzanu. Tá pôvodná bola len kulisou k filmu a minulý rok ju zbúrali.

Za pomoci Pamingu - mestského investora pamiatkovej starostlivosti a sponzorov mohli dnes plne funkčnú fontánu slávnostne spustiť. "Som prekvapený, že tu vydržala tak dlho. Je pravda, že pri tejto fontáne som prvýkrát, doteraz som ju videl len na plátne," povedal pre TASR autor hudby k filmu Vašo Patejdl. Podľa jeho slov mal počas nakrúcania Fontány pre Zuzanu veľa práce s komponovaním a pri filmovaní nebol. "Dostal som natočené obrázky a k nim som mal napísať hudbu," vysvetlil Patejdl. Na otvorení zaspieval skladby Ak nie si moja a Voda čo ma drží nad vodou.





Dopoludnia sa pri fontáne zišli aj režisér Fontány pre Zuzanu Dušan Rapoš, Eva Vejmělková, ktorá hrala hlavnú úlohu Zuzany a scenárista Karol Hlávka. Rapoš a Vejmělková sa zoznámili práve kvôli tomuto filmu a dnes sú už niekoľko rokov manželmi. Na otvorení sa zúčastnil aj primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a riaditeľ Pamingu Jozef Hrabina.

Česká herečka Eva Vejmělková sa v obnovenej fontáne lásky okúpať nechcela. Romantická scéna z filmu natočeného v roku 1985 sa síce nezopakovala, herečka i jej manžel a režisér filmu Dušan Rapoš však vyslovili želanie, aby sa obnovená fontána stala miestom stretávania zamilovaných ľudí.

"Chýba mi tu môj partner, Jirka Bábek, ktorý je bohužiaľ momentálne zaneprázdnený v Prahe. Ale keby tu bol, tak prečo nie," vyhovorila sa herečka z kúpania vo fontáne na svojho chýbajúce filmového partnera, ktorý stvárnil postavu Olina. Ten sa vo filme ocitol vo fontáne so Zuzanou po tom, čo ju z lásky k nej opravil. "Som veľmi šťastná, že bude plniť posolstvo tej fontány lásky, že sa pri nej budú stretávať ľudia, ktorí sa budú mať radi," povedala ČTK Vejmělková.

Film Fontána pre Zuzana vznikol na základe knihy Eleónory Gašparovej. Režisér Rapoš spomenul, že Zuzana mala byť pôvodne čiernovláska, no po neúspešnom hľadaní bola nakoniec blondína. Fontánu na Kupeckého ulici navrhol architekt Miloš Kalina a vznikla len ako rekvizita k filmu v roku 1985. Pri nakrúcaní ju napájali z dvoch hasičských vozov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu