Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Český spevák pil prvú ligu: Zomrel tesne pred svadbou!

Petr Novák Zobraziť galériu (4)
Petr Novák (Zdroj: ČT)

PRAHA - Naspieval hity ako Já budu chodit po špičkách, Povídej či Náhrobní kámen. Svojský spevák Petr Novák sa oženil s herečkou Evou Jakoubkovou, ale z pragmatických dôvodov sa rozviedli. Druhú svadbu už nestihli...

Petr Novák sa narodil 6. septembra 1945. K hudbe ho viedol starý otec a neskôr sa jej venoval s kamarátmi z ulice. Strednú školu nedokončil a na DAMU ho nevzali. Nejaký čas pôsobil v kočovnom divadle, neskôr robil kulisára. 

Galéria: Spevák Petr Novák

Jeho prvá kapela sa volala George and Beatovens a práve s ňou nahral svoj prvý hit Já budu chodit po špičkách, ktorý ovládol vtedajšiu hitparádu. Petr Novák sa stal slávnym a žiadaným spevákom. „Bol široko-ďaleko najlepší spevák. Mal široký rozsah, takže si mohol tie melódie napísať do výšky a s veľkými intervalovými skokmi. On to všetko zaspieval a jeho melodický talent bol úplne mimoriadny,” povedal pre Českú televíziu hudobný publicista Jiří Černý. 

Novák so svojou skupinou hosťoval na koncertoch skupín Olympic či Flamengo. A v roku 1967 ich ďalší hit Náhrobní kámen získal Zlatého slávika v kategórii Pieseň. 

Petr sa však nemienil podriadiť režimu a na Zlatej lýre v Bratislave venoval minútu ticha Jánovi Palachovi, tiež na jeho počesť nahral pieseň, kde v závere znie streľba. „Navyše som ešte tuším vyhlásil, že na rozdiel od pána Husáka si Jana Palacha vážim. No bolo toho viac, tak to ani nemohlo inak dopadnúť,“ povedal kedysi k postupnému úpadku svojej kariéry. 

Petr Novák
Zobraziť galériu (4)
Petr Novák  (Zdroj: ČT)

Popíjal už ale dávno predtým. „S alkoholom sa pasoval celý život a stálo to veľa práce udržať ho v „prevádzkovom“ stave na predstavenia,” povedal jeden z jeho spoluhráčov. „Petr pil prvú ligu,” vyhlásil zas bývalý člen Olympicu Jan Antonín Pacák.  

Manželkou Petra Nováka bola známa herečka Eva Jakoubková. Vzali sa v roku 1984, ale po čase sa rozviedli, aby muzikant neprišiel o svoj druhý byt. Napriek rozvodu spolu stále žili až do jeho smrti. Dokonca ani obrúčku si nikdy nezložil z prsta. Druhú svadbu plánovali, no už ju nestihli zrealizovať. 

Spevák zomrel pri poludňajšom spánku 19. augusta 1997. Keď ho žena ohlasovala na obed, nereagoval, a tak zavolala záchranku, Lekár už len konštatoval smrť. 

Eva Jakoubková a Petr Novák
Zobraziť galériu (4)
Eva Jakoubková a Petr Novák  (Zdroj: ČT)

Petr Novák
Zobraziť galériu (4)
Petr Novák  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Petr Novák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu