Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pane Bože, Ross má už 55! Aha, ako vyzeral v úplne prvej časti Priateľov

David Schwimmer Zobraziť galériu (4)
David Schwimmer (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Písal sa rok 1994, keď odštartoval fenomén s názvom Priatelia. Okrem iných preslávil seriál aj Davida Schwimmera, ktorý mal na začiatku 28 rokov. Posledná časť sa odvysielala o rovných 20 rokov neskôr.

David Schwimmer sa narodil 2. novembra 1966 v New Yorku. Jeho rodina sa neskôr presťahovala do Los Angeles, kde ako 10-ročný získal prvú hereckú skúsenosť v predstavení Popoluška. Potom začal chodiť na herecké kurzy a vyhrával ceny na shakesperovských festivaloch. 

Galéria: David Schwimmer

Po presťahovaní sa do Beverly Hills síce pomýšľal na kariéru doktora, no zapísal sa na školské hodiny herectva a po skončení strednej školy sa rozhodol venovať práve herectvu. Rodičia však vyžadovali, aby šiel na univerzitu, a tak najprv študoval. 

Koncom 80. rokov debutoval v televízii, ale prelom v jeho kariére prišiel až so sitkomom Priatelia. Ten odštartoval v roku 1994 a vysielal sa 20 rokov. David stvárnil paleontológa Rossa Gellera, ktorý pracoval v múzeu a neskôr začal vyučovať na univerzite. Na začiatku éry priateľov mal herec 28 rokov. 

Prvá časť Priateľov
Zobraziť galériu (4)
Prvá časť Priateľov  (Zdroj: NBC)

David Schwimmer a Lisa Kudrow v poslednej časti seriálu Priatelia
Zobraziť galériu (4)
David Schwimmer a Lisa Kudrow v poslednej časti seriálu Priatelia  (Zdroj: NBC)

Prvú hlavnú úlohu dostal v roku 1996 po boku Gwyneth Paltrow vo filme Smútočný hosť. Potom hral v snímkach ako Šesť dní, sedem nocí, Nadaný žiak, Vzbura, Duane Hopwood, Veľké h..., Nič než pravda. Zahral si v seriáloch Larry, kroť sa, Terapie online, American Crime Story, Will a Grace, Intelligence. Uplatnil sa aj v dabingu, napríklad pri animovaných filmoch Madagaskar. 

Okrem herectva sa Schwimmer zaoberá aj réžiou a producentskou činnosťou.

Pane Bože, Ross má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FX Networks)

Viac o téme: David Schwimmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu