Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Navonok sexbomba, vnútri utrápená: FUJ, čo jej robil VLASTNÝ OTEC!

Rita Hayworth Zobraziť galériu (4)
Rita Hayworth (Zdroj: Columbia Pictures)

HOLLYWOOD - Pre mnohých bola najkrajšou verejne známou ženou na svete v 40. rokoch 20. storočia. Lenže ona vo svojom vnútri ukrývala traumy. Keď vystupovala s tanečnými číslami s otcom Eduardom, ten ju neváhal mlátiť. Biografia o herečke dokonca spomína aj znásilňovanie.

Rita Hayworth sa narodila 17. októbra 1918 v New Yorku ako Margarita Carmen Cansin. Jej otec Eduardo mal španielsky pôvod. Spolu účinkovali v nočných kluboch v Kalifornii i v mexickej Tijuane už v čase, keď mala 12 rokov.

Galéria: Rita Hayworth

Nebolo to však pre ňu šťastné obdobie. Otec bol na ňu pri tréningoch veľmi tvrdý a nič iné prakticky nepoznala. „Rita nemala žiadny život, žiadnu školu, žiadnych kamarátov, žiadne kamarátky,” cituje jej vtedajšiu susedu biografia If this was happines od Barbary Leaming. 

Ich zárobky navyše otec prepil a prehral. Dcéru potom posielal loviť ryby na večeru. „Ak sa vrátila s prázdnymi rukami, potrestal ju päsťami – vždy úzkostlivo opatrne, aby nezanechal žiadne stopy, ktoré by mohlo vidieť publikum,” píše sa v knihe. Podľa autorky Rita navyše priznala svojmu neskoršiemu manželovi Orsonovi Wellsovi, že v tomto čase ju otec aj sexuálne zneužíval. 

Rita Hayworth (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: 20th Century Fox)

Zrejme sa dá nazvať šťastím, že si krásku pri tanečných vystúpeniach všimli filmoví tvorcovia. Svoju prvú zmluvu podpísala už ako 17-ročná. 

Prvý významný filmový úspech sa dostavil v dráme Howarda Hawka Only Angelkes Have Wings (Len anjeli majú krídla, 1939). Herečka ešte v čase, keď mala zmluvu s Columbia Pictures, prijala rolu aj v snímkach Susan and God (1940) v réžii oscarového George Cukora a v romantickej komédii spoločnosti Warner Bros The strawberry blonde (1941) v spoločnosti Metro Goldwyn Mayer. Filmová diva sa objavila aj v roli necudnej a zvodnej Dońi Sol des Muire v dráme Blood and Sand (Krv a piesok, 1941).

Spoločnosť Columbia Pictures sa postarala o to, že Rita sa stala najžiadanejšou filmovou herečkou 40. rokov minulého storočia. Vďačila za to aj prezidentovi tejto spoločnosti Harrymu Cohnovi, ktorý predvídal jej umelecký prínos do sveta filmu, po snímke Tales of Manhattan (Historky z metropoly, 1942) nakrútenej v Twentieth Century Fox, rozhodol, že herečka nebude nakrúcať v iných štúdiách.

Rita Hayworth
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Columbia Pictures)

Tanečné kreácie herečky vynikli v muzikáloch You'll Never Get Rich (Nikdy nezbohatneš, 1941) a You were never lovelier (Krajšia ako sen, 1942). Legendárny tanečný partner herečky Fred Astaire vo svojej autobiografii napísal, že tancoval s dokonale vytrénovanou a jedinečnou osobnosťou v oscarovej My Gal Sal (Moje dievča Sally, 1942) a Cover Girl (Dievča mesiaca, 1944). Nemalý úspech dosiahol aj film The Lady from Shanghai (Dáma zo Šanghaja, 1947), kde si herečka zahrala aj so svojím druhým manželom Orsonom Wellesom. Za najslávnejšiu rolu umelkyne je považovaná preslávená Gilda z čierobieleho filmu z roku 1946. Ten kritika označila za najzvláštnejší príbeh lásky a nenávisti.

Ďalší film z roku 1948 The loves of Carmen bol prvým v produkcii Columbia Pictures a zároveň i vlastnou produkčnou spoločnosťou Rity Hayworth The Beckworth Corporation. Ku koncu 40. rokov herečka svoju kariéru na nejaký čas prerušila, pretože sa vydala za pakistanského princa Alyho Khana, ktorý v New Yorku zastával funkciu veľvyslanca Pakistanu pri OSN. Mediálne šialenstvo nastalo, keď sa pár presťahoval do Európy. V poradí už tretie manželstvo sa však nevydarilo a herečka sa opäť vrátila do USA, kde nakrútila vydarené snímky Affair in Trinidad (1952) a Salome (1953).

Za muzikál Miss Sadie Thompson (Slečna Sadie Thompsonová,1953) zožala veľké uznanie a dostala i cenu kritiky. Rita Hayworth zožala slávu aj v oscarovej dráme Separate Tables (Oddelené stoly, 1958) či po boku Garyho Coopera vo westerne They Came to Cordura (Cesta do Texasu, 1960). V roku 1965 bola nominovaná na Zlatý Glóbus za pohybové kreácie v dráme Circus world (Cirkusový svet), kde hrala po boku Johna Wayna a Claudie Cardinale.

Rita Hayworth a Rex
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: United Artists)

V roku 1977 si Rita Hayworth odniesla cenu National Screen Heritage Award za svoj prínos k filmu. Životopisná dráma Rita Hayworth: The Love Goddess (1983) v hlavnej úlohe s Lyndou Carter odhalila aj smutné okamihy života herečky, vrátane zneužívania, ktoré zažila v rodine.

Rita bola celkovo vydatá päťkrát, prvý raz sa postavila pred oltár ako 18-ročná. Zomrela 14. mája 1987 v Kalifornii, podľahla Alzheimerovej chorobe. 

Viac o téme: Rita Hayworth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu