Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český spevácky zvodca: Milenky a... päť manželstiev!

Karel Hála Zobraziť galériu (4)
Karel Hála (Zdroj: ČT)

PRAHA - Vernosť mu veľmi nevoňala! Speváka Karla Hálu označovali za českého kráľa swingu. Bol však zároveň bohém - miloval dobré jedlo a ešte viac ženy. Celkovo bol ženatý 5-krát a písalo sa o ňom ako o sukničkárovi.

Karel Hála sa narodil 2. októbra 1933 v Hradci Králové v bývalom Československu. Keď mal deväť rokov, jeho otca zatkli za odbojovú činnosť. "Veľa o tom neviem, bol som vtedy malý a rodina sa bála, aby som sa niekde nepreriekol. Tak viem len to, že otca zastrelili v Kobylisách v roku 1942," poodhalil svoju minulosť Karel Hála. O dva roky neskôr zatklo gestapo aj jeho mamu. Zvyšok vojny prežila v koncentračnom tábore Mauthausen a v roku 1947 zomrela.

O jedenásťročného Hálu sa starala staršia sestra Regina, ktorá ho prihlásila na gitaru. Budúci spevák mal však talent aj na pohyb a samozrejme na spev. Na pražské konzervatórium bol prijatý na prvý pokus.

Český spevácky zvodca: Milenky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Po absolvovaní konzervatória dostal Karel Hála angažmá v Armádnej opere, kde sa presadil vďaka perfektne zaspievanému partu Figara. V opernom svete pobudol tri roky a potom prešiel do pražského Hudebního divadla Karlín. Jeho prvý hit Ona je krásna nahral v roku 1962 a dostavil sa spevákov veľký úspech vo sfére popu. Účinkoval aj na javiskách pražských Divadiel ABC, Rokoko a v Apolle. Českými hitmi sa neskôr stali aj Hálove skladby Já žil, jak jsem žil, Můj otčenáš, Dej mi pár okovů a mnoho iných.

Karel Hála neskôr rozbehol svoju kariéru sólistu s orchestrom Gustava Broma, Karla Krautgartnera, orchestrami Českého rozhlasu a Československej televízie. U poslucháčov zabodovali aj skladby Dívka toulavá a Zámoří. Dlhohrajúca platňa Swing vyšla Hálovi v roku 1972.

Po roku 1972 sa ako jeden z prvých umelcov sa dal na slobodné povolanie. Zahral si aj v legendárnych muzikáloch Kdyby tisíc klarinetů, Světácích, Nebeských jezdcích i Noci na Karlštejně.

Český spevácky zvodca: Milenky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Spevák často vystupoval, ako mnoho našich iných umelcov, v bývalom Sovietskom zväze. V rakúskych uliciach si holohlavého Hálu mýlili a považovali ho za Tellyho Savalasa, ktorý hral inšpektora Kojaka v populárnom americkom seriáli.

V roku 2006 vyšla umelcova kompilácia najväčších hitov Pop galerie Karel Hála.

K 70. narodeninám umelca sa konal v pražskom Národním domě na Vinohradech konecrt Pocta Karlu Hálovi. "Po novembri už vlastne neexistovalo nič, čo by ma v Prahe držalo. Nebola práca, rozhlas a televízia už o mňa nemali taký záujem, a tak sme sa odsťahovali," povedal po koncerte.

Karel Hála zomrel 6. júla 2008 vo veku 74 rokov v pražskej Nemocnici Na Homolce. Bol to celoživotný bohém, ktorý si užíval dobré jedlo, alkohol, cigarety a hlavne krásne ženy. Celkovo bol ženatý 5-krát, ale vernosť v manželstvách ani mimo nich nezachovával. Za všetko hovorí historka u úst jeho kolegu a kamaráta Antonína Gondolána: „Raz si na hotelovú izbu pred koncertom doviedol slečnu a povedl jej, aby na neho zatiaľ počkala. Keď dospieval, stretol iné dievča, ktoré si odviedol na hotel. Chudák totiž zabudol, že už tam jedno má.”

Český spevácky zvodca: Milenky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

 

Viac o téme: Karel Hála
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu