Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ťažké chvíle českého herca: Manželka mu umierala pred očami!

Otakar Brousek st. Zobraziť galériu (3)
Otakar Brousek st. (Zdroj: ČT)

PRAHA - Český hlas profesora Dumbledora zo série o Harrym Potterovi by sa dnes dožil 97 rokov. Herec Otakar Brousek st. založil herecký klan, v umeleckej sfére sa pohybujú jeho deti aj vnúčatá. Bohužiaľ, jeho prvá manželka trpela dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami a niekoľko rokov pozoroval, ako mu umiera pred očami.

Otakar Brousek starší sa narodil 28. septembra 1924 v stredočeskej obci Krhanice. V mladosti ho zaujímala hudba aj literatúra. Ako ochotnícky herec začal hrať už počas druhej svetovej vojny.

Galéria: Otakar Borusek st.


V povojnovom období pôsobil v Národnom divadle i ďalších profesionálnych divadelných scénach, ako aj v česko-slovenskom rozhlase. Hercom Divadla na Vinohradech bol v rokoch 1959 – 1990.

Spomedzi okolo 70 jeho filmových rolí patria medzi najznámejšie postavy zo snímok Skřivánci na niti (1969), Tajemství hradu v Karpatech (1981) a Báječná léta pod psa (1997). Vystupoval aj v početných seriáloch ako Hříšní lidé města pražského, 30 prípadov majora Zemana a Ordinace v růžové zahradě.

Otakar Brousek st.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Brousek bol aj vyhľadávaným dabingovým hercom. jednou z jeho posledných úloh bol profesor Dumbledore v sérii o Harrym Potterovi. V rozprávke Kung Fu Panda nahovoril majstra Shifu, vo filmoch o Asterixovi a Obelixovi Panoramixa, v Troch mušketieroch kardinála Richelieu... Jeho hlas zaznel aj v Sopranovcoch, Columbovi, Profesionáloch, Chobotnici a mnohých ďalších seriáloch a filmoch. 

V otcových hereckých šľapajach idú aj jeho syn Otakar Brousek mladší, dcéra Jaroslava Brousková aj vnuk Ondřej Brousek. 

Jeho prvou láskou bola kolegyňa Dana Medřická, ale vzťah im dlho nevydržal. Potom sa oženil s milovanou Jaroslavou, ktorá ale po pôrode dcéry vážne ochorela. Neskôr sa zdalo, že jej stav je oveľa lepší a porodila hercovi aj syna. No problémy s obličkami sa vrátili. Ako 40-ročný sa Brousek stal vdovcom. 

Uznávaný umelec o svojom trápení takmer nehovoril, až na sklonku života priznal, že prežil sedem bolestných rokov, kedy mu manželka umierala pred očami a on bol úplne bezmocný. 

Otakar Brousek st.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Neskôr sa znovu oženil, jeho druhou ženou sa stala baletka Luka Rubanovičová, s ktorou už ďalšie deti nemal. 

Viac o téme: Otakar Brousek st.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu