Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Český režisér miloval mladšie ženy: Filmovú princeznú vymenil za hlas Baby z Hriešneho tanca!

Juraj Herz Zobraziť galériu (6)
Juraj Herz (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Český režisér slovenského pôvodu Juraj Herz mal okrem filmu aj inú vášeň - ženy. Kedysi bol ženatý s herečkou Terezou Pokornou, mladšou o 26 rokov. Neskôr začal žiť s Martinou Hudečkovou, ktorá sa narodila ešte neskôr ako jej predchodkyňa.

Juraj Herz sa narodil 4. septembra 1934 v Kežmarku. Jeho rodičia boli židovského pôvodu a celá rodina si prešla koncentračnými tábormi. 

Galéria: Juraj Herz

Juraj Herz absolvoval štúdium v odbore fotografia na Umelecko-priemyselnej škole v Bratislave (1954). V tom istom roku úspešne zložil herecké skúšky na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Rektor školy Janko Borodáč mu však oznámil, že ho nemôžu prijať pre jeho výzor, pretože by nemal z vtedajšieho hereckého repertoáru čo hrať.

Odišiel teda do Prahy, kde vyštudoval réžiu a bábkoherectvo na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Krátko pôsobil ako herec a režisér divadla Semafor (1960 – 1961), neskôr bol asistentom réžie a režisérom Filmového štúdia na Barrandove v Prahe. Objavil sa v takmer tridsiatich filmoch, napríklad v komédii Václava Vorlíčka Což takhle dát si špenát (1977), či vo svojom vlastnom filme Buldoci a třešně (1981).

Juraj Herz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Svoj režijný debut Juraj Herz nakrútil v roku 1965, išlo o stredometrážny film Sběrné surovosti. Prvý celovečerný film Znamení raka dokončil o rok neskôr.

V roku 1968 nakrútil legendárny film Spalovač mrtvol podľa literárnej predlohy Ladislava Fuksa s nezabudnuteľným Rudolfom Hrušínskym v hlavnej úlohe. 

Za televízny film Sladké hry minulého leta (1969) podľa poviedky Guya de Maupassanta získal Herz cenu Zlatá nymfa a Grand Prix z Medzinárodného televízneho festivalu v Monte Carlo. Drámu Petrolejové lampy (1971) premietali na Filmovom festivale v Cannes, rovnako priaznivý ohlas mal aj hororový príbeh Morgiana (1972), v ktorom sa hlavnej dvojroly ujala Iva Janžurová.

Komédiu Holky z porcelánu v roku 1974 Juraj Herz nakrútil pod hrozbou, že mu zakážu filmovať, pokiaľ neurobí film o robotníckej triede.

Juraj Herz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CT)

V roku 1975 nakrútil Juraj Herz detektívku Holka na zabití a o rok neskôr drámu Den pro mou lásku.  V roku 1978 dokončil rozprávkové príbehy Panna a netvor a Deváté srdce. K hororovému žánru sa vrátil v roku 1981 snímkou Upír z feratu, v tom istom roku nakrútil aj komédiu Buldoci a třešně.

Po mnohých príkazoch, zákazoch a zásahoch do filmov Juraj Herz v roku 1987 emigroval do Nemecka. Nakrútil klasické a moderné filmové rozprávky Žabí kráľ (1991), Hloupá Augustína (1993), Císařovy nové šaty (1993). Viac sa však venoval tvorbe dokumentárnych a televíznych filmov a seriálov pre zahraničné spoločnosti.

Medzi jeho posledné snímky patrí horor T.M.A. (2009) a film Habermannův mlýn (2010) nominovaný na Českého leva. Jeho posledným dielom bol krátky film Čestný občan v rámci celovečerného filmu Slovensko 2.0 (2014).

Juraj Herz
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: CT)

Režisér Juraj Herz zomrel 8. apríla 2018. Jeho partnerkou bola známa dabingová herečka Martina Hudečková, mladšia o 30 rokov. Slovenskí diváci ju mohli počuť ako Kelly v Beverly Hills 902 10 alebo ako Baby v Hriešnom tanci. Predtým bol ženatý s herečkou Terezou Pokornou, ktorá si zahrala napríklad princeznú v rozprávke Plavčík a Vratko. 

Martina Hudečková
Zobraziť galériu (6)
Martina Hudečková  (Zdroj: TV Barrandov)

Štefan Skrúcaný a Tereza Pokorná
Zobraziť galériu (6)
Štefan Skrúcaný a Tereza Pokorná  (Zdroj: SFT Koliba)

Viac o téme: Juraj Herz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu