Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česká herečka skončila vo väzení: Kolegyne žiadali TREST SMRTI!

Jiřina Štěpničková Zobraziť galériu (3)
Jiřina Štěpničková (Zdroj: Lucernafilm)

PRAHA - Niektoré obdobia v dejinách boli plné strachu a mnoho ľudí ukázalo svoje temné stránky. Keď herečka Jiřina Štěpničková skončila za mrežami pre pokus o emigráciu, jej kolegyne z divadla hlasovali za trest smrti. Ten našťastie nebol vykonaný - umelkyňa zomrela 5. septembra 1985.

Jiřina Štěpničková sa narodila 3. apríla 1912. Ako dieťa sa zaujímala o šport, kino a divadlo. Čoskoro stála aj ona sama na javisku a neskôr začala študovať dramatický odbor na konzervatóriu. Už počas štúdia bola prijatá do Národného divadla v Prahe. 

Galéria: Jiřina Štěpničková

V roku 1931 sa objavila vo filme Muži v offsidu a neskôr napríklad v snímkach Extase, Hrdinný kapitán Korkorán, Jedenáste prikázanie, Babička, Preludium, Varúj...!, Skřivánci na niti, Kladivo na čarodejnice, Pěnička a Paraplíčko...

V čase 2. svetovej vojny sa vyhýbala tomu, aby točila nemecké filmy. Po skončení vojny napriek tomu mala práce málo. Keďže predtým pobývala v Londýne, hneď sa na ňu zamerala ŠtB, herečka však spoluprácu odmietla. 

Česká herečka skončila vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Keď dostala list od režiséra pracujúceho v Rakúsku, rozhodla sa aj so 4-ročným synom emigrovať. Lenže išlo o pascu a pri pokuse o prekročenie hraníc ju zatkli. Následne mnohí divadelníci pre ňu žiadali tvrdý trest a kolegyne priamo z jej domovského divadla dokonca hlasovali za trest smrti.

Vo väzení strávila 10 rokov. Po prepustení bola rehabilitovaná a vrátila sa na divadelné dosky, kde hrala prakticky až do svojej smrti. Jiřina Štěpničková zomrela 5. septembra 1985.

Jiřina Štěpničková a Ondřej Havelka
Zobraziť galériu (3)
Jiřina Štěpničková a Ondřej Havelka  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Jiřina Štěpničková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu