Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pamätáte si túto herečku? Bednárikova múza, ale... Aj jej poriadne naložil!

Božena Slabejová Zobraziť galériu (4)
Božena Slabejová (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Režisér Jozef Bednárik bol známy tým, že si servítku pred ústa nedával. vedel poriadne naložiť aj jednej zo svojich múz, herečke Božene Slabejovej. Tá by dnes oslávila 101 rokov.

Božena Slabejová (rodená Mrázková) sa narodila 5. júla 1920 v Slavičíne na Morave. Jej otec bol dôstojník, a tak celú mladosť prežila vo vojenských domoch na Žilinskej ulici v Bratislave. Od detského veku chcela hrať divadlo, rozhodla sa teda pre štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu (1938 – 1941). Bola spolužiačkou Márie Kráľovičovej a Ladislava Chudíka.

Galéria: Božena Slabejová


Svoju hereckú kariéru začala v Slovenskom ľudovom divadle v Nitre (1941 – 1945), nasledovalo SND (1945 – 1946), bratislavská Nová scéna (1946 – 1952), Dedinské divadlo (1953 – 1960), Krajové divadlo v Trnave (1960 – 1965), Tatra revue v Bratislave (1965 – 1967). Napokon sa v roku 1967 stala členkou a čoskoro aj výraznou oporou Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre.

Na divadelných doskách Slabejová stvárňovala komediálne postavy plné optimizmu a ľudovosti, ale tiež vyspelé charakterové postavy z klasického ruského divadelného repertoáru. Medzi jej významné postavy patrila Dojka v Rómeovi a Júlii, Poncia v Dome Bernardy Alby, Dorimene v hre Meštiak šľachticom alebo Burmyžská v Ostrovského Lese.

Pamätáte si túto herečku?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Divadlo Andreja Bagara)


V rokoch 1998 – 2002 účinkovala na doskách DAB v známom muzikáli Fidlikant na streche. Jej poslednou divadelnou rolou potom bola Smrť v muzikálovom spracovaní slávneho románu Nikosa Kazantzakisa Grék Zorba, ktorú DAB uviedlo v rokoch 2001 – 2004.

Vo filmoch stvárňovala epizódne úlohy prevažne dobrých žien, matiek a babičiek. Prvým filmom, v ktorom sa objavila, bola povstalecká dráma Paľa Bielika Vlčie diery (1948).

V roku 1958 hrala v známej slovensko-maďarskej komédii Dáždnik svätého Petra, aj vo veselohre Šťastie príde v nedeľu, ktorú nakrútil Ján Lacko. O rok neskôr si zahrala v prvej pôvodnej slovenskej detektívke Petra Solana Muž, ktorý sa nevrátil. Hrala vo filmovom experimente Otakara Krivánka Deň náš každodenný (1967), či v televíznom filme S Rozárkou (1970), ktorý Vido Horňák nakrútil podľa prózy Vincenta Šikulu.

Božena Slabejová a Július
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)


Diváci ju mohli vidieť v známej komédii Juraja Jakubiska Nevera po slovensky (1980), či v kultovom detskom televíznom seriáli Detektív Karol (1981). Herecké príležitosti jej často dával režisér Jozef Bednárik, okrem iného napríklad aj v televíznom filme Kaviareň Lýra (1992) nakrútenom podľa poviedok Dobroslava Chrobáka.

„S ním to boli nezabudnuteľné chvíle, ktoré sa miešali s veľkou radosťou, ale aj plačom a mnohými slzami. On bol totiž veľmi náročný a prísny. Koľkokrát mi, keď sa mu niečo nepáčilo, povedal, že som mala ísť za predavačku, nie za herečku,“ prezradila herečka v rozhovore pre Slovenský rozhlas. 

Jozef Bednárik a Božena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)


Božena Slabejová zomrela 13. decembra 2004 v Nitre.

Viac o téme: Božena Slabejová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu