Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenský Fellini a zákaz režírovania v Československu: Reakcia zahraničných médií na úmrtie Juraja Jakubiska!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Jan Zemiar)

PRAHA/BRATISLAVA - Vo veku 84 rokov zomrel v piatok neskoro večer uznávaný režisér Juraj Jakubisko. Pre televíznu stanicu RTVS to potvrdila jeho dcéra Janette Jakubisková. Na túto mimoriadne smutnú správu reagovali aj zahraničné médiá.

Novinky.cz spomínajú na Jakubiska ako na najznámejšieho slovenského tvorcu s prezývkou „Fellini východu“. Spomínajú najmä na jeho mimoriadne úspechy. V Českej republike získal štyri České levy. Za film Bathory dostal Českého leva za najlepší výtvarný snímok.

Prezidentský palác žiari farbami Ukrajiny (Zdroj: Topky/Maarty)

Jurajovi Jakubiskovi vzdalo hold aj Ministerstvo kultúry Českej republiky.

Televízia Nova si na Jakubiska spomína ako na legendu slovenského filmu. Vyzdvihli jeho filmársky rukopis, nádych tajomna, snové fantázie a poetickú obraznosť. Vďaka jeho mimoriadnemu talentu sa stal svetovo uznávaným režisérom, ktorého diela obdivuje už niekoľko generácií. Pripomenuli, že v roku 2008 bol ocenený v Karlových Varoch za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Reakcie na smrť Juraja Jakubiska
Zobraziť galériu (6)
Reakcie na smrť Juraja Jakubiska  (Zdroj: Televízia Nova/tn.nova.cz)

České média spomínajú aj na filmy, ktoré boli v 70. rokoch zakázané normalizátormi v komunistickom Československu, po ktorých smel natáčať iba dokumenty. Rozpracovaný film Dovidenia v pekle z tej doby mohol dokončiť až o 20 rokov neskôr. Vyzdvihli jeho 50 ročnú kariéru s radou ocenení, vrátane označenia za najlepšieho slovenského režiséra dvadsiateho storočia.

Reakcia na úmrtie Juraja Jakubiska
Zobraziť galériu (6)
Reakcia na úmrtie Juraja Jakubiska  (Zdroj: novinky.cz)

Český Blesk spomína aj zoznamy ŠtB na ktorých sa známy režisér objavil pod krycím menom Juro. Informovali aj o Jakubiskovom zdravotnom stave, o transplantácii srdca ale aj o ťažšom priebehu covidu, ktorý potvrdila aj jeho manželka. Naposledy bol na verejnosti videný na pohrebe Mekyho Žbirku spolu so ženou Deanou.

Reakcie na úmrtie Juraja Jakubiska
Zobraziť galériu (6)
Reakcie na úmrtie Juraja Jakubiska  (Zdroj: blesk.cz/screenshot)

Napriek zdravotným problémom však prežil celý svoj život s úsmevom na tvári. Posledným Jakubiskovým filmom je pokračovanie kultovej filmovej rozprávky Perinbaba s názvom Perinbaba a dva svety, ktorej premiéra bola naplánovaná pred Vianocami v roku 2019, no z dôvodu pandémie sa presunula a do kín sa ešte nedostala.

Viac o téme: úmrtieJuraj JakubiskoJakubiskoDeana Jakubisková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu