Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trpký život českej speváčky: Upila sa na smrť!

Eva Olmerová Zobraziť galériu (3)
Eva Olmerová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Na detstvo nemala pekné spomienky, neskôr ju prenasledovala ŠtB. Hoci s ňou chcela koncertovať samotná Ella Fizgerald, nikam ju nepustili a vystúpenia jej zakazovali. A tak začala Eva Olmerová riešiť svoje depresie alkoholom a množstvom tabletiek.

Eva Olmerová sa narodila 21. januára 1934. Doma ju v speve nepodporovali a po rozvode rodičov zostala žiť s prísnym otcom – na detstvo neskôr nespomínala v dobrom. 

Galéria: Eva Olmerová

Spievať začala tajne ako 16-ročná s orchestrom, ale tiež v baroch, vinárňach a kluboch. Neskôr účinkovala v divadle Semafor. 

Keďže jej starý otec a strýko emigrovali a neskôr aj druhý manžel, mala dosť nepríjemných skúseností so Štátnou bezpečnosťou. Dokonca raz dostala trest 14 mesiacov nepodmienečne za výtržníctvo a urážku verejného činiteľa. 

A tak striedavo spievala a trpela nepriazňou osudu. Mala veľký hit Čekej tiše, potom ale úspech striedali ďalšie pády. 

Eva Olmerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

V roku 1969 navštívila Prahu Ella Fitzgerald a ponúkla Eve, aby s ňou išla na koncertné turné. „Ale vzhľadom k tomu, že režim už začal pritvrdzovať a Olmerová už aj tak mala nejeden čierny bod, nešla nikam. Pragokoncert to zatrhol,” uviedol publicista Miloš Skalka. 

Nemohla vystupovať v rozhlase, televízii, nemohla vycestovať... A tak začala piť. Ničila seba, ale samozrejme aj svoju kariéru. Nezodpovednú umelkyňu nechcel angažovať nik. Okrem alkoholu svoje depresie liečila tabletkami v neprimeranom množstve. 

Olmerovej chýbala jedna oblička, a tak bol alkohol naozaj vážnym problémom. Nakoniec sa dá povedať, že sa upila k smrti. Zomrela totiž 10. augusta 1993 na cirhózu pečene. Nedožila sa ani 60 rokov. 

Eva Olmerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Eva Olmerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu