Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Otec známeho slovenského herca: Tiež bol herec... Zomreli v rovnakom veku!

Vladimír Durdík st. Zobraziť galériu (6)
Vladimír Durdík st. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Otec bol hercom menších úloh, syna potom poznalo celé Slovensko. Vladimír Durdík starší i jeho syn ale opustili tento svet na vrchole síl, len pár rokov po päťdesiatke.

Vladimír Durdík starší sa narodil 1. januára v Leviciach. herectvo vyštudoval v Bratislave na konzervatóriu. Ako mladý herec sa stal členom činoherného súboru SND, krátko účinkoval na bratislavskej Novej scéne a až do úmrtia bol opäť členom SND. 

Z desiatok jeho divadelných postáv môžeme vybrať Waltera Kidda v hre Hlas Ameriky, Želibora v Kniežati Rasticovi, Arkadija Pavloviča v dráme Chirurg Platon Krečet, Dona Ariasa v Cidovi... Svoje postavy vytváral hlavne vďaka svojmu zjavu a hlasovému prejavu. Uplatnil sa aj v rozhlase pri prednese poézie a tiež v dabingu. 

Vladimír Durdík st.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SFÚ)

Pred filmové kamery sa dostal v roku 1947 v českom filme Muzikant a v roku 1948 účinkoval opäť v českom filme Biela tma. Zahral si aj vo filmoch slovenskej kinematografie, napríklad Vlčie diery, Čertova stena, Priehrada, Pole neorané, Tvár v okne, Kým sa skončí táto noc alebo Do zbrane, kuruci! 

Diváci ho mohli vidieť tiež v televíznych filmoch ako Mŕtvi nespievajú, Hájnikova žena, Strieborný jaguár, Červené víno, Louis Pasteur, Gábor Vlkolinský, Ežo Vlkolinský, Sesternica Beta a iných. Účinkoval aj v seriáloch Parížski mohykáni, Straty a nálezy alebo Útek zo zlatej krajiny. 

Vladimír Durdík st. (vľavo)
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)


Vladimír Durdík starší zomrel v Bratislave 24. septembra 1978 vo veku 54 rokov. Jeho syn Vladimír Durdík mladší bol tiež hercom a zomrel v roku 2003 len dva mesiace pred 54. narodeninami. 

Viac o téme: Vladimír Durdík st.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu