Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šialené procedúry najkrajšej panovníčky a jej zuby... Veľká hanba!

Alžbeta Bavorská - Sissi Zobraziť galériu (3)
Alžbeta Bavorská - Sissi (Zdroj: profimedia.sk)

VIEDEŇ - Krásu nemala len tak zadarmo! Narodiť sa na Štedrý deň je celkom zaujímavé. V prípade cisárovnej Sissi bolo netradičné i to, že prišla na svet už s jedným zubom. Život tejto najkrajšej panovníčky bol však plný iných zaujímavostí. Veď, uznajte sami!

Alžbeta Bavorská sa narodila 24. decembra 1837 v Mníchove. Mala sedem súrodencov a najbližšie mala k staršej sestre Helene. Zaujímavé je, že Žofia Bavorská chcela, aby sa jej syn František Jozef I. oženil práve s Helenou. On však bol očarený mladšou zo sestier a aj napriek matkiným protestom si ju ako 16-ročnú napokon vzal za ženu.

František Jozef I. a Sissi mali spolu štyri ratolesti. Prvorodená dcérka Žofia zomrela, keď mala len dva roky. Syn Rudolf zomrel ako 31-ročný, keď zastrelil seba aj svoju manželku. Údajne bol závislý na morfiu a mal syfilis. Smrť detí, zlé vzťahy so svokrou a chladné manželstvo sa dosť podpísali na psychike krásnej panovníčky.

O Sissi je tiež známe, že bola vzdelaná a ovládala 11 jazykov. Bola poverčivá a zúčastňovala sa rôznych seáns.

Zaujímavé boli aj procedúry, ktoré cisárovná podstupovala. Sissi rada voňala, a tak sa potierala výťažkami z ruží a levandule. Natierala sa medom, využívala olivový olej. Poviete si, nič čudné. Avšak kráska si dávala na tvár aj surové teľacie mäso a do kúpeľa pokrájané slimáky. Špeciálnu starostlivosť venovala Sissi svojej hrive. Služobníctvo jej ju hodiny umývalo a prečesávalo.

Alžbeta dbala aj o svoju figúru. V tom čase to bolo celkom nezvyčajné, ale trápila sa rôznymi diétamia a v komnatách mala aj špeciálne zariadenú izbu, v ktorej cvičila. A hoci bola Sissi považovaná za najkrajšiu panovníčku, aj ona mala chybičku krásy. A to škaredé zuby, za ktoré sa veľmi hanbila. Schovávala ich rukou alebo za vejárom.

Alžbeta Bavorská - Sissi bola považovaná za najkrajšiu panovníčku.
Zobraziť galériu (3)
Alžbeta Bavorská - Sissi bola považovaná za najkrajšiu panovníčku.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Alžbeta Bavorská - Sissi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu