Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivá udalosť: Český spevák dostal mŕtvicu za volantom

Václav Neckář Zobraziť galériu (4)
Václav Neckář (Zdroj: SITA)

PRAHA - Šťastie v nešťastí! Tak sa sa jednoznačne dá označiť príhoda Václava Neckářa (75). Hoci dnes opäť vo veľkom koncertuje, v roku 2002 bola jeho budúcnosť neistá. Za volantom totiž dostal mŕtvicu, následkom ktorej stratil schopnosť plynulej reči a zabudol aj cudzie jazyky.

Václav Neckář sa narodil 23. októbra 1943. Chcel byť hercom, no na DAMU ho neprijali. Držal sa však pri divadle, kde naspieval aj svoju prvú pieseň. Nakoniec začal spolupracovať s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu. 

Desivá udalosť: Český spevák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

V roku 1966 vydal prvý album a neskôr vytvoril spevácke trio Goldenkids s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou. Od roku 1971 koncertoval s vlastnou kapelou Bacily. Uplatnil sa aj herecky. Účinkoval v oscarovom filme Ostro sledované vlaky, v Šialene smutnej princeznej, Škovránkoch na niti a ďalších. 

Desivá udalosť: Český spevák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

V roku 2002 sa však zdalo, že jeho bohatá umelecká kariéra končí. Speváka totiž postihla mŕtvica. A s bratom mali šťastie, že to neskončilo úplnou tragédiou. Porážka totiž prišla počas cesty do televízie. „Šoféroval, išiel po diaľnici 130, bez problémov. Len cestou zrazu prestal hovoriť. Keď som mu niečo hovoril, neodpovedal, a keď mu zazvonil telefón, podal mi ho – vedel, že nemôže hovoriť. Prišiel k televízii, normálne zaparkoval, len nerozprával,” opísal po niekoľkých rokoch situáciu Neckářov brat Jan pre Blesk. 

Našťastie Václav nestratil vedomie ani náhle neochrnul. Ako neskôr spomínal, len ho mierne „ťahalo” doľava a mal problém s rečou. Pol roka mal problém zostaviť ucelenú vetu, plietli sa mu samohlásky. Zabudol texty piesní a tiež nemčinu, angličtinu a ruštinu. Učil sa teda znovu rozprávať a učil sa  texty svojich piesní nanovo. Z jeho nových piesní, ktoré naspieval po zotavení, mala najväčší ohlas Půlnoční. 

Václav Neckář
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Viac o téme: Václav Neckář
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu