Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Peter Nagy šokoval: Legendárneho Gotta odsunul na vedľajšiu koľaj

Peter Nagy Zobraziť galériu (4)
Peter Nagy (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Peter Nagy patrí k spevákom, ktorí vyvolali ošiaľ v 80. rokoch a popularitu si užívali ešte aj začiatkom tých 90-tych. Dnes môže povedať, že je na scéne takmer 35 rokov a počas kariéry sa mu podarilo z trónu zosadiť aj samotného Karla Gotta.

V posledných rokoch Peter Nagy síce nepatril medzi najaktívnejších hudobníkov, no napriek tomu je stále jednou z najžiadanejších hviezd éry, kedy bola domáca populárna hudba ešte československá. 

Prelomovým okamihom Petrovej hudobnej cesty bol úspešný singel Profesor Indigo. Pieseň nahral ešte v roku 1982, avšak osud to zariadil tak, že hitom sa stala až o rok neskôr, keď bola zaradená do televíznej hitparády Päťkrát P (Päť pekných pesničiek pre potešenie). Práve táto skladba ho katapultovala do prvej ligy na československej hudobnej scéne. I keď Nagy priznáva, že matematika či fyzika neboli jeho silné stránky, piesne na jednotku skladať vie. A práve túto vlastnosť vyštudovaný filozof využil pri prvom svojom hite, pri ktorého tvorbe ho inšpirovalo práve štúdium na vysokej škole.

Jeho prvým albumom bola nahrávka Chráň svoje bláznovstvá (1984), ktorú prvýkrát videl v rukách fanúšika. "To bol veľmi zvláštny zážitok. Hrali sme v Prahe a za mnou prišiel malý chlapec, či mu môžem podpísať elpéčku. A odkiaľ ju máš - bola moja otázka. Tu v obchode som ju dnes kúpil. On ju už mal a ja som ju v jeho rukách videl prvýkrát. Ešte som ju nemal. Až po návrate do Bratislavy som ju v Opuse dostal aj ja. Dnes je to príjemné spomínanie."
 
A aký bol ten prvý koncert? "Hrali sme v Banskej Bystrici 13. januára 1984, to viem presne. Bol to dvoják a hrali sme v Dome kultúry. Pre mňa to bol obrovský zážitok, keď som videl tie baby, ako vedia spamäti So mnou nikdy nezostarneš, Profesor Indigo, čo boli moje prvé hity, tak som hovoril – tak estetické povolanie, to musím robiť," dodal Peter Nagy. Spomenul si aj na prvý honorár. "Ja som mal 400 korún a členovia skupiny 200 korún. Všetci mi to závideli, ten sólistický honorár. Za takýto honorár sme hrali niekoľko rokov."
 
V "zlatej ére" tohto speváka, ktorou bolo posledných 15 rokov minulého storočia, vyšli dnes už legendárne piesne ako Kristínka iba spí, Láska je tu s nami, Aj tak sme frajeri, S nohami na stole, Korálky od Natálky a mnohé ďalšie. Z mladého idola sa stal spevák mnohých žánrov, no ako sám tvrdí, najviac mu sedí pop rock. Ten bol v tom čase na vrchole popularity, vďaka čomu má Peter na konte dva milióny predaných albumov.

Peter Nagy šokoval: Legendárneho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív PN)

V roku 1985 sa na československej scéne udiala malá hudobná revolúcia, keď mladý Peter Nagy zosadil z trónu majstra Karla Gotta a získal svojho prvého Zlatého Slávika. Na toto obdobie spomína s nadhľadom: "Ľudia vďaka tomu začali viac vnímať tie pesničky. Začali sa umiestňovať v hitparádach a začal som si budovať pozíciu. A keď je to za situácie, že vás vnímajú ako niekoho nového, zaujímavého, je to iba dobré. Tak ako keď prišiel Elán, všetci to mali za strašnú novinku a tie pesničky sa 'vytetovali' do poslucháčov."
 
Okrem senzačného víťazstva nad Karlom Gottom, ktorého pred Petrom Nagyom dokázali v predchádzajúcich 32. ročníkoch ankety "poraziť" iba Waldemar Matuška a Meky Žbirka, má spevák na svojom konte aj dvoch strieborných Slávikov za roky 1984 a 1986. Pochváliť sa tiež môže, že bol medzi prvými v Českej rockovej sieni slávy (2009), v roku 2011 sa stal Legendou popu v populárnej slovenskej relácii a v roku 2012 sa stal aj Legendou Nočního proudu. 
 
Peter Nagy sa narodil 9. apríla 1959 a dnes oslavuje 59 rokov. 
Viac o téme: Peter Nagy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu