Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najväčšie trápenie hereckej legendy: Vyrovnať sa s týmto muselo byť hrozné!

Stella Zázvorková Zobraziť galériu (7)
Stella Zázvorková (Zdroj: profimedia.sk/ Martin Hykl / CNC)

PRAHA - Rozdávala radosť a úsmev, avšak jej život bol poznačený tragédiou! Uplynulo 96 rokov od dňa, keď sa narodila obľúbená česká herečka Stella Zázvorková. Umelkyňa, známa napríklad z filmov Pelíšky, Román pre ženy, Kolja, Arabela, Šílene smutná princezná, Dívka na koštěti, či Zítra to roztočíme, drahoušku...!, zomrela ako 83-ročná v máji 2005. A hoci pred kamerami často hrávala babičky, ona sama sa ňou nikdy nestala. Jej jediná dcéra Jana totiž v puberte spáchala samovraždu.

Stella Zázvorková sa narodila 14. apríla 1922 v Prahe. Jej otec bol architektom, mama študovala módne návrhárstvo. Herečka si s ňou príliš nerozumela. Ich vzťah bol vraj dosť komplikovaný, chladný a po rozvode rodičov musela Stella od svojej mamy bežne počúvať, že nezdedila ani štipku jej krásy. 

Matkino ponižovanie však dievčinu hnalo vpred. Spoločne s kamarátom Vlastimilom Brodským sa prihlásila do hereckej školy a vyplatilo sa.

Stella Zázvorková ako 33-ročná vo filme Anděl na horách.
Zobraziť galériu (7)
Stella Zázvorková ako 33-ročná vo filme Anděl na horách.  (Zdroj: Československý státní film)

Herectvo však Stelle neprinieslo len pracovné úspechy, ale poznačilo aj jej súkromie. Do cesty sa jej totiž priplietol slávny český herec Miloš Kopecký. Blondínka bola za neho vydatá zhruba rok a z manželstva vzišla dcéra Jana. 

Stella Zázvorková a Miloš Kopecký si spolu zahrali vo filme Zítra to roztočíme, drahoušku...!
Zobraziť galériu (7)
Stella Zázvorková a Miloš Kopecký si spolu zahrali vo filme Zítra to roztočíme, drahoušku...!  (Zdroj: FS Barrandov / Ivan Minár)

„Miloš Kopecký bol veľmi zvláštnou etapou môjho života, ktorá skončila smutným odchodm našej dcéry Jany z tohto sveta,” uviedla vo svojej knihe Stella. Tá si podľa vlastných slov úlohu matky naplno užívala. Avšak, jej dcéra sa v období puberty akoby nevedela zmieriť s tým, že je dcérou slávnych a zaneprázdnených rodičov.   

Zrejme preto, že na seba chcela upriamiť ich pozornosť, sa údajne viackrát pokúsila siahnúť si na život. Vždy ale len tak, aby matku vystrašila. V jeden osudný deň sa však jeden z takýchto pokusov skončil tragicky. 

Jana si vraj všetko vypočítala tak, že ju mama mala v poslednej chvíli nájsť, keď príde domov z divadelného predstavania. Zapla plyn a čakala. Čo čert nechcel, v ten večer sa známa herečka zdržala v divadle ešte dve hodiny po skončení predstavenia. 

Keď prišla Zázvorková domov, naskytol sa jej hrozný pohľad. Svoju milovanú dcéru našla mŕtvu. Pochovala som v sebe všetky tie zbytočné pochmúrne myšlienky na minulosť. Ako šiel život, tak som sa s tým zmierla,” povedala na margo toho herečka. A hoci sa na nezáujem mužov nemohla sťažovať, už nikdy sa nevydala a ani nemyslela na to, aby mala ďalšie deti.  

Stella Zázvorková bola do poslednej chvíle aktívna pred kamerami. Zomrela v máji 2005 po tom, čo skolabovala a spadla. Našiel ju jej synovec Jan. 

Záber z filmu Román pre ženy (2004), v ktorom Stella Zázvorková stvárnila jednu zo svojich posledných úloh.
Zobraziť galériu (7)
Záber z filmu Román pre ženy (2004), v ktorom Stella Zázvorková stvárnila jednu zo svojich posledných úloh.  (Zdroj: Ben Renč)

Viac o téme: Stella Zázvorková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu