Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident Kiska pochválil voličov: Vybrali sme si zmenu, sebavedomé Slovensko

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - V sobotňajších voľbách do orgánov vyšších územných celkov zvíťazilo podľa prezidenta Andreja Kisku sebavedomé, moderné a demokratické Slovensko.

"Vo väčšine samosprávnych krajov si ľudia zvolili zmenu. Ukázalo sa, že ak si voliči môžu vyberať z dobrých kandidátov, politická súťaž môže byť vyrovnaná a nič nie je dopredu vyhraté, či prehraté," napísal prezident na sociálnej sieti. Zvoleným županom a poslancom samosprávnych krajov drží Kiska podľa vlastných slov palce. "Očakávam, že dokážu prispieť k rozvoju svojho regiónu a k zlepšeniu života ľudí, ktorí im dali dôveru," zdôraznil.

Kiska tiež uviedol, že ho teší, že "extrémisti dostali v sobotu výprask". "Stovky ich kandidátov vo všetkých krajoch sme porazili našou najsilnejšou zbraňou - slobodným hlasovaním v demokratických voľbách. Nie, neznamená to, že fašistické zlo na Slovensku sme úplne potlačili. Ale urobili sme dôležitý krok," povedal prezident. Voliči Jána Luntera podľa hlavy štátu presvedčivo vyhnali fašistu z čela banskobystrickej župy a voliči v iných krajoch nedali extrémistom šancu uspieť.

Účasť v sobotňajších voľbách dosiahla podľa údajov Štatistického úradu SR 29,95%. Spomedzi 416 poslancov zvolených do krajských zastupiteľstiev bolo 161 nezávislých, čo predstavuje 38,70%. Za vládnu Stranu Smer -SD bolo zvolených 58 poslancov, čo predstavuje podiel 13,94%. Spolu 37 poslancov bolo zvolených za koalíciu KDH, NOVA, OĽaNO a SaS. Ďalších 21 poslancov bolo zvolených za túto koalíciu rozšírenú o stranu OKS. SMK bude mať v krajských zastupiteľstvách 21 poslancov. Pravicová koalícia získala posty županov v Trnavskom kraji (Jozef Viskupič), Žilinskom kraji (Erika Jurinová), Prešovskom kraji (Milan Majerský), Košickom kraji (Rastislav Trnka), ako aj v Bratislavskom (Juraj Droba). Ján Lunter s podporou koaličných i opozičných strán zvíťazil v Banskobystrickom kraji. Svoje posty obhájili dvaja predsedovia – Jaroslav Baška v Trenčianskom kraji a Milan Belica v Nitrianskom. Obaja mali podporu koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Viac o téme: PrezidentAndrej KiskaŽupné voľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu