Kým ešte donedávna zápasili s kilami navyše najmä žiaci na druhom stupni základných škôl a vyššie, v súčasnosti tento negatívny trend zaznamenávame oveľa skôr, u sedem až osemročných detí. Detská obezita má tendenciu pretrvávať do dospelosti a spôsobuje dlhodobé zdravotné problémy, vyžaduje si preto našu plnú pozornosť.
Deti s nadváhou čelia rovnakým rizikám ako dospelí
Hrozí im vysoký tlak, cukrovka, hormonálne poruchy, dýchacie alebo ortopedické problémy. Navyše, kvôli nadbytočným kilám trpí nielen ich telo, ale i duša. Deti sa čoraz viac stretávajú so šikanou, nadváha im komplikuje nadväzovanie blízkych vzťahov i šport, neskôr dokonca aj bežný pohyb. Tak ako pri iných ochoreniach, aj tu platí, že prevencia je lepšia než samotná liečba.
Pravdou však je, že v porovnaní s európskymi krajinami je trend nárastu obezity u nás vyšší a takmer 13 percent slovenských detí od sedem do osem rokov trpí obezitou.* Spoločnosť Kaufland a Slovenská obezitologická asociácia preto koncom roka 2024 pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR uskutočnili prieskum, zameraný na životný štýl detí vo veku 7 rokov. „V Kauflande veríme, že budovanie zdravého životného štýlu sa začína v útlom veku. Deti okrem rodičov ovplyvňuje tiež prostredie, v ktorom trávia svoj čas, ako je materská a neskôr základná škola. V roku 2024 sme prostredníctvom našich aktivít a spoluprác v oblasti podpory pestrého a vyváženého stravovania podporili viac ako 42 000 detí po celom Slovensku. Aby sme mohli pomáhať ešte efektívnejšie, potrebujeme zistiť, čo dnešné deti naozaj jedia a ako často sa hýbu,“ hovorí Nikoleta Lörincová, Vedúca úseku Corporate Affairs, Kaufland Slovenská republika, v.o.s.
Čo ukázal prieskum?
Viac než tretina sedemročných a osemročných detí jedáva stravu z rýchleho občerstvenia každý deň, takmer polovica ho zvykne konzumovať niekoľkokrát týždenne. Z prieskumu je tiež zrejmé, že každé druhé opýtané dieťa jedáva jednu až dve porcie ovocia a zeleniny denne, pričom Svetová zdravotnícka organizácia odporúča príjem aspoň piatich dávok, a to každý deň. Ste zvedaví, koľko sa dnešní prváci a druháci hýbu? Nie je to žiadna sláva, necelá pätina opýtaných nevykonáva žiadnu fyzickú aktivitu a iba 29 percent detí z prieskumu uviedlo, že sa hýbe denne. Na druhej strane, pri pozeraní televízora strávia v priemere hodinu, len o čosi menej venujú mobilu.
Dá sa to zlepšiť, ale...
„Deti si svoje stravovanie nenastavili samé, väčšinou kopírujú svojich rodičov. Spoločne preto vnímajte jedlo ako dôležité palivo pre telo, ktoré netreba vymieňať za energeticky bohaté, no nutrične chudobné náhrady,“ odporúča docentka MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD. Na zlepšenie nášho stravovania a pohybových návykov pritom stačí zmeniť maličkosti.
Nepoužívajme jedlo ako odmenu
Odmeňovanie jedlom, najčastejšie sladkosťou, vysiela deťom zmiešaný signál. Sladkostiam budú pripisovať väčšiu váhu ako zdravej strave.
Pustime deti do kuchyne a varme spoločne
Veľmi často práve deti, ktoré získavajú inšpiráciu v škôlke alebo v škole, dokážu motivovať rodičov k príprave zdravších variant jedál.
Buďme deťom dobrým príkladom pri stravovaní
Dieťa skonzumuje to, čo dostane na stôl. Jedzme s deťmi spoločne a rovnaké jedlá. Naučme ich tiež dodržiavať správny pitný režim, bez sladených a kalorických nápojov.
Trvajme na aktívnom pohybe
Či už ide o plávanie, bicykel, loptové hry, skákanie cez gumu alebo spoločné prechádzky. Zaujímavé aktivity deti rady vymenia za „obrazovky“ akéhokoľvek typu.
Dohliadajme na pravidelný a kvalitný spánok
Zdravý spánok zlepšuje pozornosť, správanie, učenie, pamäť, fyzické a dušené zdravie. Deti vo veku 6 – 13 rokov by mali spať 9 až 11 hodín, tínedžeri okolo 8 až 10 hodín denne.
Naučme deti nad jedlom rozmýšľať inak
Kaufland tento školský rok spustil na 25-tich základných školách Krúžky varenia. „Školáci v nich varia jednoduché a zdravé jedlá a pri varení ochutnajú aj to, čo by inak nezjedli, pripravia si zdravšie verzie obľúbených dezertov,“ hovorí Bc. Eva Blaho, riaditeľka a odborná garantka programu Skutočne zdravá škola, ktorá s reťazcom dlhodobo spolupracuje. Podporovať kulinárske zručnosti detí cez školské programy odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia, pretože práve tie môžu efektívne budovať pozitívne stravovacie návyky.
* Zistenie priniesol prieskum Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO COSI projekt) z roku 2022.
- reklamná správa -