Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Toto treba vyskúšať predtým, ako siahnete po liekoch na spánok

(Zdroj: iStock photo)

Keďže prespíme až tretinu nášho života, malo by to stáť za to! Kvalitný spánok je nevyhnutný pre naše fyzické i duševné zdravie a ovplyvňuje ho niekoľko faktorov. Dajme si záležať na tom, aby sme sa i napriek vysokému pracovnému nasadeniu a rýchlemu životnému tempu čo najčastejšie vyspali „do ružova“.

Dospelá osoba potrebuje v priemere 6 až 8 hodín spánku denne. Jeho nedostatok môže spôsobiť zdravotné problémy ako sú cukrovka, neuróza, srdcové ochorenia či priberanie v oblasti pása. Nespavosť trápi čoraz viac ľudí a je ťažké s ňou bojovať. Nie je však nemožné zbaviť sa jej.

Ak sa problémy so spánkom týkajú aj vás, namiesto liekov sa skúste najskôr zamyslieť nad tým, čo sa dá zmeniť bez nich. Dodržujte tieto zásady:

  • teplota v spálni by sa mala pohybovať medzi 15 a 19 stupňami
  • vyvarujte sa adrenalínu, hádkam či vzruchom tesne pred spaním
  • rovnako nie je dobré tesne pred spaním cvičiť a fyzicky sa namáhať
  • dodržujte pravidelný čas odchodu do postele i vstávania
  • zabezpečte si maximálnu tmu a ak sa dá, aj maximálne ticho
  • pred spaním nepite kávu, čierny ani zelený čaj, alkohol či energetické nápoje
  • ak potrebujete čítať knihu, tak rozhodne klasickú papierovú miesto elektronickej
  • vypnite si mobil a všetky iné elektronické zariadenia aspoň hodinu pred uložením sa
  • mnohí nedajú dopustiť na overený „babičkin recept“ - teplé mlieko s medom
  • myslite na pekné a pozitívne veci

Okrem toho je tu ešte niekoľko faktorov, ktoré dokážu podporiť kvalitu vášho spánku. Dobrá pevná posteľ s vhodným roštom, kvalitným matracom, správnym vankúšom a príjemnými textíliami.

Pevná posteľ

Posteľ vyberajte nielen podľa dizajnu, ktorý sa vám páči, ale najmä podľa kvality materiálu. Čím kvalitnejší, tým dlhšie vám posteľ vydrží. Je rozdiel medzi drevom a drevotrieskou a tiež medzi rôznymi čalúnenými vyhotoveniami. Pozorne preto študujte zloženie výrobku.

Vhodný rošt

Výber roštu býva podceňovaný, avšak aj on vo veľkej miere ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. Správna kombinácia roštu a matraca totiž zabezpečuje hlboký a pokojný spánok, a teda aj dôležitú regeneráciu vášho tela.

Kvalitný matrac

Matrac hrá pri spánku zrejme najdôležitejšiu úlohu. Nemal by byť ani príliš mäkký, ani príliš tuhý a tiež by sa mal prispôsobovať krivkám vášho tela. Jeho výberu by ste mali venovať veľkú pozornosť a čas. Dobrá posteľ a kvalitný matrac sú totiž polovicou úspechu. Určite na nich nešetrite.

Správny vankúš

Nezabúdajte na kvalitný vankúš, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám čo sa týka veľkosti a mäkkosti. Ak máte problémy s chrbticou či bolesti hlavy, vyberte si špeciálne anatomicky tvarované vankúše, ktoré vám môžu pomôcť.

Príjemné textílie

Chrániče matracov, plachty, obliečky - bez nich sa jednoducho nezaobídete. Všetky tieto doplnky zabezpečujú lepšiu hygienu a pohodlie a tým aj zvyšujú kvalitu vášho spánku. Siahnite po prírodných materiáloch ako sú bavlna, hodváb či ľan a vaša pokožka sa vám poďakuje. Nezabudnite ich často vymieňať.

Viac o téme: Pohodo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu