Tradičná slovenská kuchyňa odoláva multikultúrnym tlakom. Bryndzové halušky, demikát, či zemiakové placky majú v našich domácnostiach stabilné miesto. Dokazujú to výsledky prvého ročníka komplexného výskumu o Slovensku a roku 2016, ktorý zrealizovala agentúra MW Promotion. Projekt mediálne podporil portál Zoznam.sk a komerčný partner, značka Goral Vodka Master od spoločnosti GAS Familia.
V prieskume respondenti hviezdičkami hodnotili nominácie v siedmich kategóriách. Do hodnotenia kvality bola zaradená aj špeciálna kategória „chute Slovenska“. S takmer šiestimi hviezdičkami v nej jasne dominovala tradičná slovenská kuchyňa s receptami, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Jej víťazstvo zabezpečili v hlasovaní najmä ženy. A ako sa ukázalo, ak niekto starostlivo počíta kalórie, preferuje nízkotučné jedlá a zavádza do svojho jedálnička nové trendy, tak sú to jednoznačne Bratislavčania. Tradičné jedlá si podmanili skôr zvyšok Slovenska.
Po dobrom jedle si radi pripíjame slovenskými minerálkami, ktoré sa v celkovom hodnotení ocitli na druhom mieste. A zatiaľ čo slovenské vína si získali v prieskume väčšiu priazeň zo strany žien, liehoviny a destiláty naopak preferovali muži. Chuť správne načapovaného piva si vychutnávajú obe pohlavia rovnako. Hrdí sme aj na naše gastronomické unikáty s „chráneným označením pôvodu“. Aj keď ide o potraviny s tradičnou receptúrou a dlhou históriou, najviac hviezdičiek jej pridelili mladšie ročníky. Bratislavským rožkom, tokajským vínam, skalickému trdelníku, ale napríklad i spišskej borovičke tak nehrozí, že stratia svojich pravidelných konzumentov. Ziskom 5,5 hviezdičiek Slováci ocenili aj kvalitnú zeleninu a ovocie od domácich producentov, ktoré nečelili tento rok žiadnym potravinovým škandálom. Ich obľúbenosť a miesto na našich stoloch dávajú istotu práce domácim farmám a farmárom.
V osobných nomináciách, ktoré mohli respondenti v rámci tejto kategórie dopísať, sa objavili tiež viaceré špeciálne tipy. Viacerí pochválili slovenské syry, zaspomínali na tradičné slovenské cukrovinky, ktoré odolali času, ale i zabíjačkové špeciality. Bez povšimnutia neostala ani kyslá kapusta, ktorá sa v týchto dňoch stane súčasťou vianočného menu. A či už sa budete pridržiavať počas Štedrého dňa receptov starých mám alebo uprednostníte diétnejšie varianty obľúbených jedál, nezabudnite na prípitok. Krištáľovo čistá, sedemkrát destilovaná, sedemkrát filtrovaná, Goral Vodka Master získala množstvo ocenení na celom svete. Dnes ju nájdu fanúšikovia už aj v New Yorku, Londýne, či Moskve. A zaslúži si miesto i na vašom stole.
Všetky informácie o prieskume, ako aj výsledky hodnotenia v ďalších kategóriách nájdete na stránke www.77dovodov.sk. Ako ochutnávku ponúkame výsledky kategórie „Chute Slovenska“:
| Tradičná kuchyňa starých mám | 6 hviezdičiek |
| Slovenské minerálne vody | 5 a pol hviezdičky |
| Potraviny s chráneným označením pôvodu | 5 a pol hviezdičky |
| Slovenské vína |
5 a pol hviezdičky |
| Domáca zelenina a ovocie | 5 a pol hviezdičky |
| Slovenské liehoviny a destiláty | 5 hviezdičiek |
| Slovenské pivá | 5 hviezdičiek |