Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Sarkozy má toho dosť: Z útoku v Nice obvinil vládu a požaduje nasledovné

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy skritizoval vládu svojej krajiny za to, že nerobí dostatočné opatrenia na zaistenie bezpečnosti. Líder stredopravicovej opozície zároveň vyzval, aby boli z územia Francúzska vyhostení všetci cudzí občania, ktorí majú väzby na radikálny islam. Oznámila to dnes stanica BBC.

Sarkozyho kritika prichádza vo svetle štvrtkového incidentu v Nice, kde francúzsky moslim s tuniským pôvodom vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily. Zahynulo pritom najmenej 84 ľudí a približne rovnaký počet utrpel zranenia. V kritickom stave je 18 osôb. V Nice a inde sa dnes za obete držala minúta ticha.

Exprezident zdôraznil, že podporuje prísnejšie opatrenia, akými sú vyhostenie zradikalizovaných moslimov či elektronické monitorovanie osôb, ktoré majú k radikálnemu islamu sklony. Francúzska vláda tvrdí, že vedie vojnu s násilnými džihádistami. Tretí veľký útok na pôde krajiny za uplynulých 18 mesiacov však viedol k všeobecnej nespokojnosti s krokmi francúzskych lídrov. 

Strýko vražedného šoféra z francúzskej riviéry podľa agentúry AP tvrdí, že jeho synovca, 31-ročného Mohameda Lahouaieja Bouhlela, ktorého po jeho besnení v Nice zastrelila polícia, naviedol na spáchanie tohto zločinu jeden alžírsky člen organizácie Daeš iba týždeň pred incidentom. Francúzske úrady vzhľadom na stále prebiehajúce vyšetrovanie túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Viac o téme: útok Nicolas SarkozyNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu