Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sarkózy ide do toho naplno: Bude kandidovať do volieb hlavy štátu

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy formálne oznámil dnes svoju kandidatúru do budúcoročných volieb novej hlavy štátu. Informovala o tom agentúra AP.

"Rozhodol som sa, že budem kandidovať do prezidentských volieb v roku 2017. Cítim, že mám v týchto pohnutých časoch silu viesť súboj," uviedol 61-ročný Sarkozy na sociálnej sieti Twitter. Predpokladá sa, že jeho predvolebná kampaň bude založená na nekompromisných postojoch ohľadne imigrácie bezpečnosti, keďže Francúzsko nedávno postihli ďalšie teroristické útoky súvisiace s islamským radikalizmom.

Sarkozy však musí najskôr zvíťaziť v novembrových primárkach francúzskej pravice, v ktorých bude čeliť bývalému francúzskemu premiérovi Alainovi Juppému, ktorý je podľa prieskumov verejnej mienky favoritom.

Konzervatívny exprezident, ktorý v roku 2012 po skončení svojho prvého mandátu neuspel vo voľbách proti súčasnému francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, vo štvrtok odstúpi z vedenia svojej stredopravicovej Republikánskej strany (LR), čo je podmienkou prezidentskej kandidatúry. Záujem uchádzať sa o post šéfa Elyzejského paláca oznámilo dosiaľ približne desať ďalších kandidátov. Nasledujúce francúzske prezidentské voľby sa budú konať 23. apríla a 7. mája, uviedla agentúra DPA.

V poradovníku sú aj ďalší kandidáti

Európsky týždenník Politico dnes na svojom internetovom serveri upozornil, že Montebourg, ktorý v roku 2012 prehral súboj o socialistické primárky so súčasným prezidentom Francoisom Hollandom (bol v poradí tretí), túži nahradiť vo funkcii Hollanda, počas vlády ktorého Francúzsko len "strácalo čas".

Montebourg je zatiaľ posledný z radu ľavicových kandidátov na prezidentské kreslo, pričom opätovnú kandidatúru nevylučuje ani Hollande, ale len v prípade, že by boli nejaké šance na výhru. Hollande už naznačil, že najneskôr do konca roka prezradí svoj úmysel, či bude opätovne kandidovať. 

Socialistický exminister už pred dvoma rokmi hlasno vyjadroval nespokojnosť s Hollandom, ktorého popularita začala klesať už krátko po voľbách v apríli 2012. Podľa prieskumov verejnej mienky v súčasnosti až 70 percent voličov nesúhlasí s jeho politikou, čo je najnegatívnejšia popularita šéfa štátu v moderných dejinách krajiny.

"Nemal by som tu byť a navrhovať alternatívu, pretože to je to, čo sme sľúbili pred štyrmi rokmi. Ale po štyroch rokoch máme iba pocit straty. Rovnako ako pre väčšinu Francúzov je nemožné podporiť súčasného prezidenta. Som kandidátom na prezidentský úrad," povedal Montebourg v nedeľu počas politického zhromaždenia svojich priaznivcov v Burgundsku.

Agentúra Reuters pripomenula, že rovnako ako aj ďalší kandidáti za Socialistickú stranu (PS), ani Montebourg zatiaľ nepotvrdil, či sa chce zúčastnil straníckych primárok, alebo bude kandidovať ako samostatný ľavicový kandidát. Montebourg vyzval Hollanda, aby sa už neuchádzal o druhý mandát. Svojim priaznivcom prezradil, že jeho program bude zahŕňať kroky na ukončenie úsporných opatrení, zvýšenie výdavkov, boj s globalizáciou, ako aj reštrukturalizáciu Európskej únie, ktorá má dnes podobu "krachujúcej firmy". 

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraNicolas Sarkozy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu