Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kisku chytil útok v Nice za srdce: Označil ho za chladnokrvný a barbarský čin

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Útok v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska, pri ktorom bolo podľa doterajších informácií najmenej 84 mŕtvych a viac ako 120 zranených, označil slovenský prezident Andrej Kiska za chladnokrvný a barbarský čin. Píše to v sústrastnom telegrame, ktorý poslal francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

"Som hlboko otrasený útokom, ktorý sa včera stal v Nice. Je to chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil oslavy štátneho sviatku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť," píše prezident v telegrame. V tejto súvislosti zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí a celému francúzskemu ľudu. "Súcitím s rodinami zranených," dodal Kiska.

Počas sviatku Dňa Bastily vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov. Podľa aktuálnych informácií si tento útok vyžiadal najmenej 84 mŕtvych. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru.

Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra. Útočníkom bol podľa doposiaľ oficiálne nepotvrdených informácií 31-ročný muž s francúzsko-tuniským občianstvom, ktorého napokon zastrelili policajti. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil.

Viac o téme: FrancúzskoAndrej KiskaTeror v Nice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu