Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Francúzi zavelili do útoku proti Daeš: Odveta za masaker v Nice!

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes oznámil, že jeho krajina dodá Iraku delostreleckú techniku, aby podporila boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Iracká armáda by mala mať toto vybavenie k dispozícii už v auguste, povedal Hollande po zasadnutí rady obrany štátu Elyzejskom paláci. Rada sa dnes zišla už po štvrtýkrát od minulotýždňového teroristického útoku v Nice, informovala agentúra AP. 

Avizovaná dodávka zbraní do Iraku je súčasťou snáh Paríža o zintenzívnenie vojenskej pomoci zameranej na porážku militantov z IS. V rámci medzinárodnej koalície pod vedením USA sa Francúzsko podieľa na náletoch proti IS v Sýrii a Iraku a vysiela svojich vojenských inštruktorov. 

Hollande dnes opäť potvrdil, že Francúzsko nevyšle do boja proti Islamskému štátu svoje pozemné jednotky. "Budeme poskytovať rady a informácie, ale naši vojaci nebudú viesť pozemný boj," zdôraznil prezident.  

Zopakoval tiež svoj predchádzajúci prísľub, že v septembri vyšle do oblasti Blízkeho východu aj lietadlovú loď s jadrovým pohonom Charles de Gaulle. Nasadenie plavidla podľa neho umožní zintenzívniť nálety voči IS v Iraku a Sýrii.

Viac o téme: Francois HollandeDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu