Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Johnson v Dubline: Londýn neponúka k írskej poistke reálnu alternatívu, tvrdí premiér Varadkar

Britský premiér Boris Johnson a írsky premiér Leo Varadkar mávajú počas stretnutia v Dubline
Britský premiér Boris Johnson a írsky premiér Leo Varadkar mávajú počas stretnutia v Dubline (Zdroj: TASR/Niall Carson/PA via AP)

DUBLIN - Írsky premiér Leo Varadkar v pondelok uviedol, že Británia doteraz nepriniesla žiadne reálne alternatívy k tzv. írskej poistke, ktorá je súčasťou dohody o brexite vyrokovanej s Európskou úniou. Informovala o tom agentúra AFP.

"Doteraz sme žiadne také návrhy nedostali," povedal v kontexte alternatívy k spornej írskej poistke Varadkar počas návštevy britského premiéra Borisa Johnsona ešte pred ich spoločným rokovaním v Dubline. Ide o Johnsonovu prvú návštevu Írska od jeho nástupu do úradu premiéra v júli, keď ho prevzal po Therese Mayovej.

Johnson írskemu lídrovi povedal, že je presvedčený, že dohoda o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, a teda aj riešenie írskej poistky, sa môže dosiahnuť, a Británia tak európske spoločenstvo opustí v plánovanom termíne 31. októbra. Podľa britského premiéra by odchod krajiny z EÚ bez dohody predstavoval "zlyhanie štátnictva".

Poslanci britského parlamentu však dohodu o brexite uzavretú v novembri 2018 už trikrát odmietli, pričom hlavným dôvodom bola práve írska poistka. Tá má zaručiť, že po vystúpení Británie z EÚ nevznikne pevná hranica medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Varadkar dodal, že v diskusii o írskych hraniciach sú potrebné ďalšie rokovania a podľa neho sa tiež musí rešpektovať veľkonočná mierová dohoda z roku 1998.

Viac o téme: ÍrskoDublinVeľká BritániaBoris JohnsonBrexitLeo Varadkar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu