Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škótsky súd označil odstavenie parlamentu za nezákonné, ale zvrátenie nenariadil

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

EDINBURGH - Najvyšší civilný súd Škótska v stredu uznal, že rozhodnutie britského premiéra Borisa Johnsona pozastaviť činnosť britského parlamentu krátko pred vystúpením krajiny z Európskej únie je nezákonné. Nenariadil však zvrátenie tohto kroku, informovala tlačová agentúra AP.

Senát súdu so sídlom v Edinburghu dospel k záveru, že konečné rozhodnutie v danej veci musí prijať britský Najvyšší súd. Zrušil pritom iný rozsudok škótskeho súdu z minulej stredy, ktorý označil predĺženie prestávky v činnosti britského parlamentu pred začiatkom novej schôdze za opatrenie v súlade so zákonmi.

Škótski sudcovia teraz uznali, že pozastavenie činnosti parlamentu bolo v tomto prípade motivované snahou "mariť" prácu zákonodarcov. Príslušné rozhodnutie podľa nich "nemá žiadny účinok" vzhľadom na jeho "nezákonnosť". Britská vláda už avizovala, že sa proti tomuto verdiktu odvolá, informovala agentúra AFP.

Najnovší rozsudok, vynesený na základe podaného odvolania, bezprostredne neovplyvní spomínanú prestávku, ktorá sa začala v utorok ráno, potvrdila spravodajská stanica BBC. Britský Najvyšší súd má v tejto veci pojednávať budúci utorok.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

Podnet podala skupina poslancov z rôznych politických strán v záujme širšej parlamentnej rozpravy, od ktorej si sľubujú odvrátenie neriadeného ukončenia členstva Británie v EÚ. V súvislosti so spornou prestávkou v činnosti britského parlamentu prebiehali ešte dve ďalšie súdne konania - v Severnom Írsku a priamo v Londýne.

Viac o téme: RozhodnutieSúd ŠkótskoBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu