Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Johnson sa nevzdáva: Dohoda o brexite je možná, ale neistá

Stretnutie lídrov G7
Stretnutie lídrov G7 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, AP Photo/Peter Dejong)

BIARRITZ - Britský premiér Boris Johnson vyhlásil v nedeľu, že odchod Spojeného kráľovstva z EÚ na základe dohody je síce možný, avšak stále neistý. A to aj napriek tomu, že Brusel začína podľa Johnsonových slov chápať, prečo sa súčasná podoba zmluvy o brexite Londýnu nepozdáva. Informovala o tom agentúra AP.

Johnson pri príležitosti summitu krajín G7 vo francúzskom letovisku Biarritz povedal, že počas posledných niekoľko dní, keď navštívil Berlín aj Paríž, začalo Únii dochádzať, čo je "podstatou problémov", ktoré má Londýn so zmluvou o brexite.

Šéf britského parlamentu zároveň uviedol, že nie je isté, či Spojené kráľovstvo a EÚ dosiahnu dohodu o brexite ešte pred 31. októbrom. "Myslím si, že to (dosiahnutie dohody) bude možné, avšak je neisté," uviedol Johnson, pričom zdôraznil, že "dôležité bude, pripraviť sa na odchod bez dohody".

Britský premiér chce s EÚ uzavrieť novú dohodu, nesúhlasí totiž so znením tej, ktorú s Bruselom uzavrela jeho predchodkyňa v úrade Theresa Mayová. Na dohode mu prekáža najmä tzv. írska poistka. Predstavitelia EÚ opakovane vyhlasujú, že táto dohoda sa už otvárať nebude. Na základe tzv. írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. 

Tento "záložný plán" pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete. Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi. 

Viac o téme: FrancúzskoVeľká BritániaBoris JohnsonBrexitBiarritz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu