Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brexit bez dohody je za dverami: Kráľovná povolila pozastaviť parlament, ľudia sa búria

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok formálne schválila žiadosť vlády premiéra Borisa Johnsona o prerušenie schôdze parlamentu. Informovala o tom agentúra AP.

Schôdza parlamentu tak bude prerušená od druhého septembrového týždňa (najskôr v pondelok 9. septembra a najneskôr vo štvrtok 12. septembra) do 14. októbra, keď kráľovná na spoločnom zasadnutí Dolnej snemovne a Snemovne lordov britského parlamentu predstaví program vlády premiéra Johnsona.

Johnson v stredu potvrdil medializované správy, podľa ktorých požiadal o prerušenie schôdze parlamentu od polovice septembra do polovice októbra. Odporcovia odchodu Británie z Európskej únie bez dohody tak zrejme už nebudú mať šancu zmariť takúto možnosť. Ohlásenie tohto kroku vyvolalo pobúrenie medzi politikmi odmietajúcimi brexit.

Národ nesúhlasí

Viac ako 500-tisic Britov podpísalo petíciu požadujúcu, aby britský konzervatívny premiér Boris Johnson zrušil svoj plán prerušiť v druhom septembrovom týždni až do 14. októbra zasadnutie parlamentu, čím sa pred odchodom Británie z EÚ naplánovaným na 31. októbra zníži počet rokovacích dní. Informoval o tom v stredu denník The Independent. 

Brexit bez dohody je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Corbyn protestuje

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn vyjadril v stredu v liste adresovanom kráľovnej Alžbete II. znepokojenie nad plánom premiéra Borisa Johnsona. Ten požiadal kráľovnú o predĺžené prerušenie zasadnutia parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra, keď budú zostávať do plánovaného odchodu Británie z EÚ už len dva týždne. Corbyn v liste tiež požiadal o stretnutie s kráľovnou, informovala spravodajská televízia Sky News.

Líder labouristov ešte predtým vydal vyhlásenie, podľa ktorého je "zdesený nezodpovednosťou Johnsonovej vlády". Tá "hovorí o zvrchovanosti, a pritom chce prerušiť schôdzu parlamentu, aby sa vyhla preskúmaniu svojich plánov na nezodpovedný brexit bez dohody", dodal s tým, že ide o "potupu a hrozbu pre demokraciu". Corbyn v tejto súvislosti vyzval na vypísanie volieb alebo referenda.

Jeremy Corbyn
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

Šesť opozičných strán v utorok prisľúbilo, že bude presadzovať legislatívne zmeny, ktorými chcú zabrániť odchodu Británie z EÚ bez dohody. V čase prerušenia schôdze parlamentu, ktoré neznamená jeho rozpustenie, však poslanci nemôžu prerokúvať alebo schvaľovať zákony. Väčšina návrhov, ktoré nestihli prejsť príslušným procesom, vtedy zaniká.

Johnson opakovane deklaroval, že Británia odíde z EÚ v plánovanom termíne 31. októbra, či už s dohodou, alebo bez nej.
 

Viac o téme: DohodaKráľovná Alžbeta II.Boris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu