Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Temné mračná nad brexitom: Scenár bez dohody je najpravdepodobnejší, tvrdí diplomat

Boris Johnson Zobraziť galériu (2)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Rui Vieira, File)

LONDÝN - Vystúpenie Británie z Európskej únie bez dohody už na konci októbra je momentálne najpravdepodobnejším scenárom budúceho vývoja. Pre agentúru AP to v stredu uviedol nemenovaný francúzsky diplomat. Brusel bude podľa diplomata aj naďalej pokračovať v rokovaniach s britským premiérom Borisom Johnsonom, avšak zároveň bude tvrdo trvať na ochrane spoločného trhu a zachovaní stability v Írsku.

Johnson od Únie požaduje, aby bola z dohody, ktorú s Bruselom uzavrela ešte bývalá britská premiérka Theresa Mayová, odstránená sporná tzv. írska poistka. Londýn totiž vníma toto opatrenie, ktorého cieľom je zabrániť obnoveniu tzv. tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ako pascu, ktorá krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Spojenému kráľovstvu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.


Nenechajte si ujsť exkluzívny koncert Haberu a TEAM v Bratislave!


Nemenovaný zdroj z prostredia francúzskej diplomacie však pre AP v tejto súvislosti zdôraznil, že bez írskej poistky nebude dohoda možná.

Boris Johnson a Angela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

Johnson odcestoval v stredu do Berlína, kde sa má vo večerných hodinách stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou pred tým, ako bude vo štvrtok v Paríži rokovať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Merkelová na margo stretnutia s britským premiérom v stredu vyhlásila, že s ním chce rokovať o tom, ako urobiť odchod Británie z EÚ "čo najmenej napätým".

Otázka írskej poistky môže byť vyriešená aj za 30 dní

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že sporná otázka tzv. írskej poistky, ktorá bráni odchodu Británie z EÚ na základe dohody, môže byť pri dostatočnej snahe vyriešená za 30 dní. Merkelová to uviedla v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s britským ministrom Borisom Johnsonom. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Írska poistka je podľa Merkelovej slov prechodným opatrením, ktoré má platiť len dovtedy, kým nebude s konečnou platnosťou vyriešená otázka režimu na hraniciach medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Nemecká kancelárka uvidela, že definitívne riešenie tejto otázky môže byť nájdené v priebehu najbližších dvoch rokov. "Avšak nájsť by sme ho možno mohli aj v najbližších 30 dňoch. Prečo nie?" dodala.
 

Viac o téme: DohodaBoris JohnsonEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu