Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Juncker a Tusk sa zhodli: Mayovej poslali list so všetkými zárukami pre rozvodovú dohodu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk zaslali v pondelok spoločný list britskej premiérke Therese Mayovej, v ktorom zopakovali sérii záruk v súvislosti s utorňajším hlasovaním poslancov britského parlamentu o dohode, ktorá má pripraviť riadený odchod Spojeného kráľovstva z EÚ.

Britská vláda potvrdila prijatie listu od Junckera a Tuska, ktorý má zmierniť obavy zákonodarcov Spojeného kráľovstva ohľadom dohody o brexite, ktorá je výsledkom viac ako dvojročných rokovaní medzi britskými a európskymi vyjednávačmi. Dokument z Bruselu pre premiérku Mayovú ponúka záruky, že najspornejšia časť dohody o brexite, takzvaná "írska poistka" (backstop) zameraná na udržanie režimu otvorenej hranice medzi Severným Írskom a Írskom, je zo strany EÚ zamýšľaná ako dočasné opatrenie. Malo by sa uplatňovať iba dovtedy, kým to bude nevyhnutne potrebné.

"Rada EÚ 13. decembra rozhodla o viacerých dodatočných zárukách, najmä pokiaľ ide o pevný záväzok pracovať rýchlo na prijatí budúcej dohody, ktorá do 31. decembra 2020 vytýči alternatívne opatrenia, aby sa írska poistka nemusela aktivovať," uvádza sa v liste. Dokument zdôrazňuje, že členské štáty EÚ sú jednotné v tom, že ak by sa mala írska poistka aktivovať, tak sa bude uplatňovať iba dočasne, kým nebude nahradená následnou dohodou. Nová dohoda by podľa Tuska a Junckera mala zabrániť návratu k "tvrdej hranici" medzi Írskom ako členom EÚ a severobritskou provinciou Severné Írsko.

V prípade, že v utorok britskí poslanci zahlasujú za dohodu o riadenom brexite, Spojené kráľovstvo opustí Úniu 29. marca a od nasledujúceho dňa do konca roku 2020 bude platiť prechodné obdobie zamerané za zmiernenie šoku z brexitu a nájdenie dohody, ktorá vyrieši otázku budúcej írsko-severoírskej hranice. Juncker a Tusk však vo svojom liste opätovne pripomenuli, že EÚ (zvyšných 27 členských štátov) odmieta prerokovať "rozvodovú" dohodu a že táto dohoda platí tak, ako bola prijatá na mimoriadnom summite EÚ z 25. novembra 2018. "Nemôžeme súhlasiť s niečím, čo mení alebo čo je v rozpore s dohodou o odstúpení," uviedli obaja lídri.

V druhej časti svojho listu Tusk a Juncker zdôraznili, že v prípade riadeného brexitu, ktorý by musel schváliť a ratifikovať britský parlament, začne európska strana s okamžitými prípravami na dohodu o budúcom partnerstve EÚ so Spojeným kráľovstvom. Podľa ich vyjadrenia sú európski vyjednávači pripravení na formálne rokovania o budúcich vzťahoch v najkratšom možne termíne vzhľadom na spoločné ambície Únie a Spojeného kráľovstva dohodnúť sa v tejto otázke ešte do konca prechodného obdobia. "Obaja budeme pripravení podpísať zmluvu o brexite, len čo prebehne zmysluplné hlasovanie v parlamente Spojeného kráľovstva. To umožní okamžité prípravy na budúce partnerstvo so Spojeným kráľovstvom po jeho vystúpení z EÚ a zaistí čo najskoršie začatie rokovaní o budúcich vzťahoch," uvádza sa v závere listu pre Mayovú.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerDonald TuskVeľká BritániaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu