Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zástancovia brexitu majú nový silný argument: Je ním prekvapivo Slovensko

Peter Pellegrini a hlavný výskumný riaditeľ Jaguaru Ralf Speth Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini a hlavný výskumný riaditeľ Jaguaru Ralf Speth (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

LONDÝN - Slovenská subvencia britskej automobilky Jaguar Land Rover, ktorú schválila Európska komisia, sa stáva jedným z argumentov zástancov brexitu. Vadí im strata tisícov pracovných miest, ktoré sa tak - podľa nich kvôli Bruselu - presúvajú z britského Solihulle do Nitry na Slovensko. Píše o tom britská tlač.

Európska komisia vlani v októbri Bratislave povolila, aby poskytla britskej automobilke finančnú pomoc 110 miliónov libier (vyše 120 miliónov eur). Briti už výrobu na Slovensko presúvajú - nový závod s výrobnou kapacitou 150-tisíc áut ročne slávnostne otvorili v októbri, výroba začala už v septembri.

Neistota ohľadom brexitu

Jaguar Land Rover vo štvrtok oznámil, že v Británii prepustí 4500 zamestnancov. Šéf automobilky Ralf Speth rozhodnutie odôvodnil "pokračujúcou neistotou ohľadom brexitu". Teraz čelí výčitkám, že používa odchod Británie z EÚ ako výhovorku pre zlé vedenie spoločnosti, ktorá sa príliš spolieha na čínsky trh a ďalej vyrába dieselové vozy.

Peter Pellegrini a hlavný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Jaguar Land Rover má 110 miliónov dôvodov podporovať členstvo Británie v EÚ. Jedným z nevýhod členstva je, že vynakladá naše peniaze na presun pracovných miest z Británie do EÚ. Až vystúpime, už tie peniaze dostávať nebudú," povedal denníku The Daily Telegraph konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg.


Britániu čaká kľúčové hlasovanie o brexite: Mimoriadna VÝZVA od Theresy Mayovej


Slovensko najväčším výrobcom áut na svete

Slovensko je v prepočte na obyvateľa v posledných rokoch najväčším výrobcom áut na svete. Svoje továrne majú v krajine automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA, na ktoré je naviazaná rada výrobcov súčiastok. Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov exportne orientovanej slovenskej ekonomiky.

Zástancovia brexitu majú nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V utorok 15. januára budú britskí poslanci hlasovať o dohode Veľkej Británie a Európskej únie o brexite, ktorý by mal nastať 29. marca. Situácia sa však komplikuje a britský minister zahraničia Jeremy Hunt dokonca naznačil, že existuje možnosť, že Veľká Británia napokon z EÚ neodíde, a to v prípade, že poslanci v utorok brexitovú dohodu odmietnu.

Mayová mala brexit dokonať

Podľa politológa Jozef Hrabinu je podstatou aktuálnej politickej diskusie vo Veľkej Británii snaha labouristov dotlačiť konzervatívcov do toho, aby nedokázali realizovať brexit. „Okliešťujú Therese Mayovej cestičky von z celej tej situácie. Pretože Theresa Mayová bola zvolená na to, aby brexit dokonala. Keď nebude schopná splniť si svoju úlohu, tak labouristi de facto vyhrali ďalšie voľby,“ povedal Hrabina. 

Jedným z možných východísk neschválenia dohody sú predčasné voľby, druhým je brexit bez dohody a tretím druhé referendum. Ak by nastalo, podľa Hrabka už by nemalo byť s tou istou otázkou, ako referendum prvé. „Politický pat môže nastať. Akonáhle nastane, krajina sa ocitne v zlej situácii, treba sa opýtať ľudí,“ povedal publicista Juraj Hrabko.

Viac o téme: SlovenskoVeľká BritániaJaguar Land RoverBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu