Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Brexit sa môže skončiť úplne inak: Európsky súd má jasno, Británia má možnosť zostať v EÚ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

BRUSEL - Spojené kráľovstvo by mohlo odvolať svoje oznámenie o vystúpení z Európskej únie a zastaviť tak proces brexitu jednostranne, teda aj bez súhlasu ostatných členských krajín. Vyplýva to z posudku generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ, zverejneného v utorok.

Generálny advokát Manuel Campos Sánchez-Bordona navrhuje, aby Súdny dvor EÚ deklaroval, že článok 50 Zmluvy o Európskej únii umožňuje jednostranné odvolanie oznámenia o úmysle vystúpiť z Únie. Táto možnosť podľa advokáta existuje, pokým nie je dohoda o vystúpení "oficiálne uzatvorená", oznámil súdny dvor v Luxemburgu.

O posúdenie záležitosti požiadal Súdny dvor EÚ najvyšší civilný súd Škótska po žiadosti tamojších politikov, ktorí nie sú stotožnení s predstavou, že by Spojené kráľovstvo malo opustiť Európsku úniu. Zástancovia nového referenda o zotrvaní krajiny v EÚ dúfajú, že potvrdenie možnosti jednostranného zastavenia procesu vystúpenia z Únie by vytvorilo právny predpoklad pre zvrátenie brexitu.

Theresa Mayová a Jean-Claude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Súdny dvor EÚ sa nemusí riadiť právnymi stanoviskami svojich generálnych advokátov, jeho konečné verdikty sú však obvykle v súlade s ich návrhmi.

Británia zverejnila oficiálne oznámenie o úmysle vystúpiť z EÚ v marci 2017, čím sa na základe článku 50 Zmluvy o EÚ začalo dvojročné konanie, ktoré sa skončí brexitom 29. marca 2019.

Dohodu o vystúpení Británie z EÚ, dosiahnutú vyjednávačmi Bruselu a vlády britskej premiérky Theresy Mayovej, schválili v novembri britská vláda i lídri zvyšných členských štátov Únie.

Vyžaduje si aj súhlas britského parlamentu, v ktorom sa príslušná rozprava začína tento utorok. Potrvá celkovo päť dní a hlasovanie britských poslancov je stanovené na 11. decembra.
 

Viac o téme: Veľká BritániaEurópska úniaBrexitSúdny dvor EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu